Bölgesel kalkınmada yatırım ortamının rolü: Siirt örneği
The role of investment environment in regional development: Siirt example
- Tez No: 945325
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ÇAMURDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Siyasal Bilimler, İşletme, Finance, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel kalkınma, Yatırım ortamı, BeĢerî sermaye, Sürdürülebilirlik, GiriĢimcilik ekosistemi, Regional development, Investment environment, Human capital, Sustainability, Entrepreneurial ecosystem
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bölgesel kalkınma, farklı coğrafi alanlar arasındaki geliĢmiĢlik farklarını azaltmada, ekonomik ve sosyal yapıyı güçlendirmede ve sürdürülebilir bir kalkınma süreci inĢa etmede kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda, yatırım ortamının niteliksel özellikleri, bölgesel ekonomileri yönlendirmede belirleyici bir araç olarak ortaya çıkmaktadır. Literatür taraması temelinde hazırlanan bu çalıĢma, yatırım iklimi ile bölgesel kalkınma arasındaki iliĢkiyi derinlemesine incelemekte, konuyu teorik temelleriyle incelemekte ve pratik çıkarımlar sunmaktadır. Ġlk aĢamada, bölgesel kalkınma kavramı, tarihsel evrimi, teorik yaklaĢımlar ve ölçüm yöntemleri ele alınmıĢ ve kalkınmanın çok boyutlu yapısı ortaya konulmuĢtur. Ardından, yatırım kavramı, yatırım ortamını etkileyen faktörler ve Türkiye'de yatırım ortamının dönüĢümü incelenmiĢ; böylece, bölgesel kalkınma ile yatırımlar arasındaki etkileĢimi anlamak için gerekli kavramsal çerçeve oluĢturulmuĢtur. Bu teorik temele dayanarak, yerel koĢulların, sosyo-ekonomik yapının, beĢeri sermayenin, altyapının ve kurumsal düzenlemelerin yatırımlar üzerindeki etkisi, Siirt ili için özel olarak yapılan bir analiz yoluyla değerlendirilmiĢtir. Literatür, yatırımların iĢ yaratma, ekonomik çeĢitliliği sağlama, inovasyon ve giriĢimcilik ekosistemini güçlendirme, yaĢam kalitesini iyileĢtirme ve sosyo-kültürel dönüĢümü destekleme potansiyelini vurgulamaktadır. Sonuçlar, ulusal ve bölgesel düzeylerde politika yapıcılar için stratejik öneriler geliĢtirme fırsatı sunmaktadır. Eğitim ve iĢgücü geliĢtirme programları, giriĢimcilik ekosistemine destek, altyapı yatırımlarının hızlandırılması, kamu-özel sektör iĢbirlikleri, yerel aktörler arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi ve sürdürülebilirlik odaklı politikaların yaygınlaĢtırılması, bölgelerin kalkınma sürecini ileri bir aĢamaya taĢıyacak temel adımlar olarak belirlenmiĢtir. istikrarlı ve kapsayıcı bir yapı. Ayrıca, gelecekteki araĢtırmaların sektörel uzmanlaĢma, insan sermayesi dönüĢümü, inovasyon ekosistemi performansı, kamu-özel sektör ortaklığı etkinliği ve yeĢil kalkınma stratejilerinin bölgesel düzeydeki sonuçlarına odaklanması, literatüre ve uygulamaya daha güçlü kanıtlar sağlayabilir. Genel olarak, bu çalıĢmanın katkısı, yatırım ikliminin bölgesel kalkınmadaki rolünü çok boyutlu bir perspektiften açıklamak ve politika yapıcılara, uygulayıcılara ve araĢtırmacılara bütünsel, kanıta dayalı bir perspektif sağlamaktır. Böylece, ilgili politikalar ve stratejiler daha etkili, verimli ve sürdürülebilir bir Ģekilde uygulanabilir ve bölgesel kalkınmaya doğru somut ilerleme kaydedilebilir.
Özet (Çeviri)
Regional development is of critical importance in reducing development differences between different geographical areas, strengthening the economic and social structure and building a sustainable development process. In this context, the qualitative characteristics of the investment climate emerge as a decisive tool in directing regional economies. This study, prepared on the basis of literature review, examines the relationship between investment climate and regional development in depth, examines the subject with its theoretical foundations and offers practical implications. In the first stage, the concept of regional development, its historical evolution, theoretical approaches and measurement methods are discussed and the multidimensional structure of development is revealed. Then, the concept of investment, the factors affecting the investment climate and the transformation of the investment climate in Turkey are examined; thus, the necessary conceptual framework is established to understand the interaction between regional development and investments. Based on this theoretical basis, the impact of local conditions, socioeconomic structure, human capital, infrastructure and institutional arrangements on investments is evaluated through an analysis specifically conducted for Siirt province. The literature highlights the potential of investments to create jobs, provide economic diversification, strengthen the innovation and entrepreneurship ecosystem, improve the quality of life and support socio-cultural transformation. The results provide an opportunity to develop strategic recommendations for policy makers at national and regional levels. Education and workforce development programs, support for the entrepreneurship ecosystem, acceleration of infrastructure investments, public-private partnerships, strengthening coordination between local actors and dissemination of sustainability-oriented policies have been identified as the fundamental steps that will carry the development process of regions to a more stable and inclusive structure. In addition, future research focusing on sectoral specialization, human capital transformation, innovation ecosystem performance, public-private partnership effectiveness and regional-level outcomes of green development strategies can provide stronger evidence to the literature and practice. In general, the contribution of this study is to explain the role of investment climate in regional development from a multidimensional perspective and to provide policy makers, practitioners and researchers with a holistic, evidence-based perspective. Thus, relevant policies and strategies can be implemented more effectively, efficiently and sustainably and tangible progress can be made towards regional development.