Multiple skleroz hastalarında retina sinir lifi kalınlığı, makular kalınlık ve ganglion hücre kompleksindeki değişimlerin optik koherens tomografi ile incelenmesi
Investigation of changes in retinal nerve fiber thickness, macular thickness and ganglion cell complex in multiple sclerosis patients by optical coherence tomography
  1. Tez No: 746176
  2. Yazar: MELİKE YAŞAR ATAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple Skleroz, Optik Koherens Tomografi, Retina sinir lifi tabakası kalınlığı, optik nörit, Multiple Sclerosis, Optical Coherence Tomography, Retinal nerve fiber layer thickness, optic neuritis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çalışmamızın amacı MS tanısı ile takip edilen hastaların, RSLT kalınlığı ve makula OKT bulgularını sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırarak bulguların MS hastalığının takibindeki önemi hakkında fikir edinmektir. Retrospektif dosya taraması şeklinde tasarlanan çalışmamıza Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde Mart 2019-Mayıs 2021 tarihleri arasında yapılan MS hastalarının muayene bulguları dahil edilmiştir. Bu tarihler arasında polikliniğimize başvuran 21-59 yaş aralığındaki 145 MS hastasının 290 gözü ile kontrol grubu kriterlerine uyan 77 sağlıklı bireyin 154 gözü çalışmaya dahil edildi. MS hastalarının EİDK ile OKT ile elde edilen makula bölgesi ve RSLT analizleri sağlıklı kontrollerle karşılaştırılarak değerlendirildi. MS hastaları ON atağı geçirme durumlarına göre ve MS tiplerine göre gruplandırılarak kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Çalışmamız MS hastalarında sağlıklı kontrollere göre, özellikle geçirilmiş optik nörit hikayesi olanlarda daha fazla olmak üzere, görme keskinliğinde azalma olduğunu, RSLT kalınlığının azaldığını; hem fovea hem de maküla hacminin azaldığını; GCC'de incelme olduğunu göstermektedir. MS alt tipleri değerlendirildiğinde inferior kadran RSLT değerlerindeki azalmanın RRMS grubunda daha fazla olduğu izlendi. Araştırmamız ayrıca, hastalarda ON atağı olmasa bile, RSLT'de hasarın devam ettiğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak OKT ile RSLT ölçümü kolay tekrarlanabilir olması nedeniyle klinik olarak açığa çıkmamış nörodejenerasyonun erken tanısında, tedavinin izleminde ve hastalığın takibinde yardımcı, son derecede güvenilir bir testtir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to compare the RNFL thickness and macular OCT findings of the patients followed up with the diagnosis of MS with the healthy control group and to get an idea about the importance of the findings in the follow-up of MS disease. Our study, which was designed as a retrospective file scan, included the examination findings of MS patients who were performed at the Ophthalmology Clinic of Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Hospital between March 2019 and May 2021. Between these dates, 290 eyes of 145 MS patients aged 21-59 years who applied to our outpatient clinic and 154 eyes of 77 healthy individuals who met the criteria of the control group were included in the study. The macular region and RNFL analyzes of MS patients obtained by BCVA and OCT were compared with healthy controls. MS patients were grouped according to their ON attack status and MS types and compared with the control group. Our study showed that visual acuity and RNFL thickness decreased in MS patients compared to healthy controls, especially in patients with a previous history of optic neuritis; both the volume of the fovea and the macula are reduced; It shows thinning in GCC. When MS subtypes were evaluated, it was observed that the decrease in inferior quadrant RNFL values was higher in the RRMS group. Our research also reveals that damage continues in RNFL even if patients do not have an episode of ON. As a result, RNFL measurement with OCT is an extremely reliable test that helps in the early diagnosis of clinically unexplained neurodegeneration, follow-up of treatment and follow-up of the disease because of its easy reproducibility.