Ortaögretim öğrencilerinin fair playe yönelik tutumları ve empatik eğilimlerinin ıncelenmesi
Examination of secondary students' attitudes to fair playe and their empatical tendencies
  1. Tez No: 746190
  2. Yazar: UFUK ERBİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN TOLGA TOGO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fair-Play, Empatik eğilimler, Ortaokul öğrencileri, spor liseleri, Fair-Play, Empathic tendencies, Secondary school students, sports high schools
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın temel amacı ortaöğretim öğrencilerinin fair playe yönelik tutumlarının ve empatik eğilimlerinin belirlenmesi ve bu tutum ve eğilimlerinin çeşitli değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesidir. Bu amaçla 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Elazığ ilindeki spor lisesi ve diğer ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 483 öğrencinin görüşlerine ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu,“Çok Boyutlu Sportmenlik Yönelimi Ölçeği”ve“Kişilerarası Tepkisellik İndeksi”olmak üzere iki farklı ölçme aracı kullanılmıştır. Ölçme araçlarından elde edilecek veriler SPSS paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Veri analizinde normallik testi uygulamış ölçme araçlarının normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir.Yapılan normallik analizinde sonucunda parametrik testler olan ANOVA ve t testi gruplar arası farklılık analizinde Post Hoc LSD testi kullanılmıştır. Gruplar arasında 30'dan küçük örneklemlerde gruplarının analizinde nonparametrik test olan Kuruskal Wallis testi Gruplara arası farklılık analizinde Pos-Hoc Tamhana testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda Ortaöğretim öğrencilerinin fair playe yönelik tutumları oldukça tanımlıyor düzeyinde ve empatik eğilimleri ise kısmen tanımlıyor düzeyinde olduğu bulunmuştur. Ortaöğretim öğrencilerinin fair playe yönelik tutumlarında kızların erkeklere, 10. Sınıf öğrencilerinin 12. Sınıf öğrencilerine, spor liselerinin genel liselere, spor yapanların spor yapmayanlara, spor lisansı olanların spor lisansı olmayanlara fair playe yönelik tutumlarının daha yüksek olduğunu sonucuna ulaşılmıştır. Ortaöğretim öğrencilerinin empatik eğilimleri tutumlarında, 12. Sınıf öğrencilerinin 10. Sınıf öğrencilerine, spor liselerinin genel liselere, spor yapanların spor yapmayanlara, spor lisansı olanların spor lisansı olmayanlara ve baba eğitim lise olan öğrencilerin empatik eğilimleri tutumlarının daha yüksek olduğunu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin fair play'e yönelik tutumları ile empatik eğilimleri arasında pozitif yönlü bir ilişki belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the attitudes and empathetic tendencies of secondary school students towards fair play and to determine whether these attitudes and tendencies differ in terms of various variables. For this purpose, the opinions of 483 students studying at sports high schools and other secondary education institutions in Elazig in the 2021-2022 academic year were obtained. In the research, two different measurement tools were used as a data collection tool: a personal information form, the“Multidimensional Sportsmanship Orientation Scale”and the“Interpersonal Responsiveness Index”. The data to be obtained from the measurement tools will be analyzed by transferring them to the SPSS package program. In the data analysis, it was determined that the measurement tools, for which normality test was applied, showed normal distribution. As a result of the normality analysis, ANOVA and t test, which are parametric tests, were used in the analysis of differences between groups, Post Hoc LSD test was used. The Kuruskal Wallis test, which is a nonparametric test, was used in the analysis of groups with samples less than 30 between groups. The Pos-Hoc Tamhana test was used in the analysis of differences between groups. As a result of the study, it was found that the secondary school students' attitudes towards fair play were quite at the level of describing and empathic tendencies were at the level of partially describing. It has been concluded that the attitudes of secondary school students towards fair play are higher for girls, 10th grade students for 12th grade students, sports high schools to general high schools, those who do sports to those who do not do sports, those who have a sports license to those who do not have a sports license have higher attitudes towards fair play. It was concluded that the empathic tendencies of the secondary school students were higher in the attitudes of the 12th grade students to the 10th grade students, sports high schools to general high schools, those who do sports to those who did not do sports, those who had a sports license to those who did not have a sports license, and those who had a father education high school had higher empathic tendencies. A positive relationship was determined between the students' attitudes towards fair play and their empathic tendencies.