Ortaöğretimde düzenlenen TÜBİTAK 4006 bilim fuarlarına ilişkin yönetici, öğretmen ve öğrenci görüşleri (Sivas il merkezinde bir durum çalışması)
Regarding TÜBİTAK 4006 science fairs held in secondary educationmanager, teacher and student views (A case study in Sivas city center)
- Tez No: 668940
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN TOPCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: TÜBİTAK-4006, Bilim Fuarları, Yönetici, Öğretmen, Öğrenci, TÜBİTAK 4006, science fairs, administrator, teacher, student
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın amacı yönetici, öğretmen ve öğrencilerin ortaöğretimde düzenlenen TÜBİTAK-4006 Bilim Fuarlarına ilişkin görüşlerini incelemektir. Bu çalışma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması şeklinde yürütülmüştür. Çalışma grubu, Sivas ilinde 2018-2019 eğitim-öğretim yılında TÜBİTAK'ın desteklediği 4 lisedeki; 8 yönetici, 4 yürütücü, 12 danışman öğretmen ve 16 öğrenci olmak üzere 40 kişiden oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak yarı-yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmış ve görüşme tekniği kullanılmıştır. Veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda bilim fuarından beklentilerin; öğrencilerin temel becerilerinin gelişmesine, akademik katkı sağlamasına, okulun prestij kazanmasına, okul gelişimine, yöneticilerin ve öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerine yönelik olduğu anlaşılmıştır. Proje hazırlama konusunda öğretmenlerin yeterliliğine ilişkin görüşlere bakıldığında, tecrübeli öğretmenlerin genellikle bu konuda yeterli olduğu; öğretmenlerin bilgi eksikliği, teşvik edilmeme ve etkinliği önemsememe gibi durumlardan dolayı yeterli olmadığı ifade edilmiştir. Öğretmen motivasyonunun yüksek olması bireysel ilgi, farklı eğitim ortamı olması ve idarenin desteklemesiyle; düşük olması ise teşvik edilmeme ile gerekçelendirilmiştir. Öğrencilerin etkinlik sürecinde aktif olmasında fuarın farklı eğitim ortamı olması ve ortaya bir ürün çıkacak olmasının etkili olduğu tespit edilirken; pasif olmasının sebepleri ise öğretmenin danışmanlık yapamaması, öğrencinin yetersiz olması ve zaman bulamama olarak belirtilmiştir. Fuarı ziyaret edenlerin ilgili olduğuna yönelik görüşler, projelerin özgün, ilgi çekici olmasıyla ve üst yönetimin katılımıyla; ilgisiz olmaları ise fuarlarda sergilenen projelerin benzer olmasıyla gerekçelendirilmiştir. Fuarın akademik katkı, okul gelişimi, kişisel ve mesleki gelişim gibi katkıları olduğu; süreç içerisinde ödenek yetersizliği, zaman bulamama, öğretmenin isteksizliği gibi sorunların yaşandığı belirlenmiştir. Fuarın genel olarak verimli olduğu; uygulamanın yaygınlaşması, öğretmenlere eğitim verilmesi, hazırlık için zaman ve yer ayarlanması gerektiği belirtilmiştir. Bilim fuarından beklentilerin çoğunlukla karşılandığı, genel olarak verimli olduğu, verimi artırmak için öğrencinin aktif olması gerektiği, en önemli faktörün öğretmen olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to examine the opininons of administrators, teachers and students in the context of expectations, practice, contribution, problems and efficiency related to TÜBİTAK 4006 Science Fairs held in secondary education. This study was conducted as a case study from qualitative research patterns. The working group was consisted of 8 managers, 4 executives, 12 counselor teacher and 16 students in 4 high scools supported by TÜBİTAK in 2018-2019 academic year in Sivas. As a data collection tool, semi-structured interview form was prepared and interview method was used. Data were analyzed by content analysis method. When the research came out; it was understood that expectations of the sciece fair were aimed at the development of students' basic skills, their academic contribution, the prestige of the school, the development of the school, and the personal and professional development of administrators and teachers. Considering the opinions about the competence of teachers in preparing projects, it was seen that experienced teachers were generally sufficient in this subject; it was stated that teachers were not sufficient due to lack of knowledge, not being encouraged and not paying attention to the activity. The high motivation of the teacher was justified by individual attention, different educational environment and the support of the administration; the low level was justified by the lack of incentives. It was determined that the fact that the fair was a different educational environment and that a product will emerge was effective in the students' being active during the activity process; the reasons for being passive were stated as the teachers' inability to provide consultancy, the inadequacy of the student and the inability to find time. The opinions that the visitors of the fair were interested was justified with the original and interesting projects and the participation of the top management; their indifference wasvjustified by the fact that the projects exhibited at the fairs were similar. The fair had contributions like academic contribution, promotion of the school, personal and professional developments and also it was determined that there were some problems such as not being able to find enough time, unwillingness of teachers and insufficient funds. It was stated that the fair was generally efficient; the practice should become widespread, teachers should be trained, time and place should be arranged for preparation. It was concluded that the expactations of the science fair were mostly met, it was generally efficient, students must be active to increase the efficiency, and the most important factor was the teacher.