Obsesif kompulsif bozuklukta aleksitimi, cinsel işlev bozukluğu ve çift uyumunun araştırılması
Investigation of alexithymia, sexual dysfunction and dyadic adjustment in obsessive compulsive disorder
- Tez No: 746201
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA KARAKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Cinsel İşlev Bozukluğu, Çift Uyumu, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Alexithymia, Sexual Dysfunction, Dyadic Adjustment, Obsessive Compulsive Disorder
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Amaç: Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) tanılı hastalarda aleksitimik özelliklerin değerlendirilip, cinsel işlev bozukluğu (CİB) ve çift uyumu ile ilişkisinin ortaya çıkarılması, OKB hastaları ve kontrol grubunun aleksitimi, cinsel işlevler ve çift uyumları açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniği Obsesif Kompulsif Bozukluk Birimi'nde yürütülmüştür. Çalışmaya evli veya cinsel partneri olan 72 OKB hastası ile hastalar ile benzer sosyodemografik özellikler gösteren, ruhsal hastalık öyküsü bulunmayan, evli veya cinsel partneri olan 82 kişiden oluşan sağlıklı gönüllü kontrol grubu dahil edildi. Katılımcılara tarafımızca oluşturulan sosyodemografik veri formu, obsesif kompulsif bozukluk veri formu ve cinsel işlevler veri formuna ek olarak, Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Derecelendirme Ölçeği (YBOKÖ), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20), Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ), Çift Uyum Ölçeği (ÇUÖ) uygulandı. Bulgular: Çalışmamızda OKB hastalarının % 59,8'i aleksitimik olarak bulunmuştur. OKB hastalarının TAÖ-20 toplam puan ortalamaları, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p0,05), cinsel işlev bozukluğu (p>0,05) ve çift uyumu (p>0,05) arasında ilişki saptanamamıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonucuna göre OKB hastalarında daha yüksek aleksitimi düzeyleri, daha kötü cinsel işlevsellik ve daha düşük çift uyumu saptanmıştır. OKB hastalarında aleksitimi varlığı daha kötü cinsel işlevsellik ve daha düşük çift uyumu ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca OKB hastalarında aleksitimi düzeyleri arttıkça, cinsel işlevlerdeki bozulmanın arttığı ve çift uyumunun azaldığı görülmüştür. OKB hastalarında aleksitimik özelliklerin varlığının sorgulanıp, uygun tedavi yöntemlerinin sağlanması, hastaların ailevi (sosyal) işlevselliklerinin artmasına olanak sağlayabilir. Geniş örneklem gruplarında ya da farklı hastalıklarda bu ilişkilerin araştırılması konunun aydınlatılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to evaluate alexithymic characteristics in patients with Obsessive Compulsive Disorder (OCD) and to reveal their relationship with sexual dysfunction (SD) and dyadic adjustment, and to compare OCD patients and control groups in terms of alexithymia, sexual functions and dyadic adjustment. Materials and Methods: Our study was carried out in Çukurova University Faculty of Medicine Balcalı Hospital, Department of Psychiatry Outpatient Clinic, Obsessive Compulsive Disorder Unit. A healthy volunteer control group consisting of 72 OCD patients who were married or had sexual partners and 82 people with similar sociodemographic characteristics, no history of mental illness, and married or sexual partners were included in the study. In addition to the sociodemographic data form, obsessive-compulsive disorder data form, and sexual functions data form created by us, the Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale (YBOCS), Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), Arizona Sexual Experience Scale (ASEX), Dyadic Adjustment Scale (DAS) was applied. Results: In our study, 59,8 % of OCD patients were found to be alexithymic. TAS-20 total score averages of OCD patients were found to be significantly higher than the control group (p0,05), sexual dysfunction (p>0,05) and dyadic adjustment (p>0,05). Conclusion: According to the results of our study, higher alexithymia levels, worse sexual functionality and lower dyadic adjustment were found in OCD patients. The presence of alexithymia in OCD patients was associated with worse sexual functioning and lower dyadic adjustment. In addition, it was observed that as alexithymia levels increased in OCD patients, the deterioration in sexual functions increased and dyadic harmony decreased. Questioning the existence of alexithymic characteristics in OCD patients and providing appropriate treatment methods may allow patients to increase their familial (social) functionality. Investigating these relationships in large sample groups or in different diseases will contribute to the clarification of the subject.