Oryantalistlerin hadis araştırmalarında kullandıkları metot ve kaynakların değerlendirilmesi
The evaluation of method and sources used by orientalists in their hadīth research
- Tez No: 746217
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KUTLUAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Oryantalistler, Hadis, Metot, Kaynak, Değerlendirme, Orientalists, Hadīth, Method, Source, Evaluation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 454
Özet
Çalışmamızın konusu "Oryantalistlerin Hadis Araştırmalarında Kullandıkları Metot ve Kaynakların Değerlendirilmesi''dir. Konu kapsamlı olduğundan bütün oryantalistlerin metot ve kaynaklarına değil, hadis alanında mühim araştırmaları olan bazı oryantalistlere ağırlık verilmiştir. Çalışmamız önsöz, giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde oryantalizm, oryantalistler, Batı'nın Kitâb-ı Mukaddes tenkit sisteminin oryantalistlere etkisi, oryantalistlerin sınıfları ve onların hadislere dair ana iddiaları incelenmiştir. İkinci bölümde oryantalistlerin hadis araştırmalarına dair ortaya koydukları teori, kural, delil, teknik ve yaklaşımdan oluşan metotlar değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise oryantalistlerin hadis araştırmalarındaki metotları ve kaynak kullanımlarındaki sorunlar ele alınmıştır. Sonuç kısmında bu çalışmada ulaştığımız netice ve tavsiyeler zikredilmiştir. Her bölümün sonunda kısa bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışmamızda literatür taraması, tahkik, tespit, analiz, tenkit ve değerlendirme gibi beşerî bilimlerin temel metotları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The topic of our study is: ''The Evaluation of Method and Sources Used by Orientalists in Their Hadīth Research''. Because of the wideness of the topic, not all of the orientalists are studied, rather only those orientalists who have substantial works in hadīth studies are focused on. Our study is made of preface, introduction, three chapters and conclusion. First chapter discusses orientalism, orientalists, their groups, influence of western biblical criticism on orientalists, the main claims of orientalists regarding hadīth and their evaluation. In second chapter the methods of orientalists in their hadīth research are examined, which are formed of theories, principles, arguments, techniques and perspectives. The third chapter, however, deals with the problem-centered nature of methods and source usage of orientalists in their hadīth research. In the conclusion, some important results and suggestions, achieved by this study, are presented. Each chapter contains a short assessment in its end. The basic methods of social sciences like literature review, investigation, determination, analysis, evaluation and critical method is used in our study.