Yumuşak doku kitlelerinde kontrastlı dinamik t2 perfüzyon ve t2 relaksometri çalışması
  1. Tez No: 746327
  2. Yazar: HANDE SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. GÜR AKANSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik kontrastlı MRG, T2 relaksometri, benign ve malign yumuşak doku kitleleri, Dynamic contrast-enhanced MRI, T2 relaxation, benign and malignant soft tissue masses
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyasyon Bilim ve Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET AMAÇ: Dinamik kontrastlı MRG ve T2 relaksometri parametrelerinin yumuşak dokudaki benign ve malign kitlelerin ayırımında tanısal doğruluğunu değerlendirmek. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 28 hastada ( 14 kadın, 14 erkek) saptanan 28 yumuşak doku kitlesi dahil edilmiştir (11 malign, 17 benign). MR görüntüleri 3T MRG cihazı (Philips MR Systems Achieva Release 2.6.3.7, Eindhoven, Netherlands) ile çalışılmıştır. MRG sırasında her hastaya T2 Perfüzyon ile T2 relaksometri uygulanmış ve yumuşak doku kitlelerinde Index, NI, MTT, TTP, T0 ve T2 relaksometri zamanı (ortalama değeri) ölçülmüştür. Bu parametreler benign-malign lezyonlar arasında, benign ve malign lezyonların subgrupları arasında karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Benign-malign kitlelerin T2 perfüzyon NI değerlerinin arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.01) Benign-malign kitlelerin T2 perfüzyon index değerlerinin arasındaki farklılık istatistiksel olarak sınırda anlamlı bulundu (p=0.06). Benign-malign hasta subgrupları için; yüksek dereceli sarkomlar (n=6) ile lipomların (n=5) NI değerleri arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.01). Yüksek dereceli sarkomlar (n=6) ile schwannomların (n=2) index ve NI değerleri arasındaki farklılık istatistiksel olarak sınırda anlamlı bulunmuştur (her ikisi için p=0.06). Nonsarkomatöz malign lezyonlar (n=2) ile lipomların (n=5) NI değerleri arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.05). Sonuçta, lipomlar (n=5) ile yangısal süreçlerin (n=2) T2 relaksometri zamanı ortalama değeri arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.05). SONUÇ: Benign-malign yumuşak doku kitlelerinin ayrımında ve bazı kitlelerin subgruplarının karşılaştırmasında T2 perfüzyon index ve NI değeri, konvansiyonel MRG ve klinik bulgularla birlikte değerlendirildiğinde değerli bilgiler sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PURPOSE: To evaluate the diagnostic performances of dynamic contrast-enhanced MRI and T2 relaxation parameters in the differentiation of benign and malignant soft tissue masses. MATERIAL and METHODS: The study included 28 patients (14 female, 14 male) with 28 (11 malignant and 17 benign) soft tissue masses. MR imaging was performed using a 3T MRI system (Release 2.6.3.7 Philips Achieva MRT Systems, Eindhoven, The Netherlands). For each soft tissue mass, T2 Perfusion and T2 relaxation studies were performed and Index, NI, MTT, TTP, T0 and T2 relaxation time (mean value) were calculated. Then, comparison was made between benign and malignant lesions, as well as between subgroups. RESULTS: The difference between the T2 perfusion NI values from benign and malignant masses was statistically significant (p = 0.01). The difference between the T2 perfusion index values from benign and malignant masses was near statistical significance (p = 0.06). For benign and malignant patient subpopulations; the difference between NI values from high-grade sarcomas (n = 6) and lipomas (n = 5) was statistically significant (p = 0.01). The differences between index and NI values from high-grade sarcomas (n = 6) and schwannomas (n = 2) were near statistical significance (p = 0.06 for both). The difference between non-sarcomatous malignant masses (n = 2) and lipomas (n = 5) was statistically significant at p = 0.05. Finally, the difference between T2 relaxation times for lipomas (n = 5) and inflammatory masses (n = 2) was statistically significant at p = 0.05. CONCLUSION: For the differentiation of benign from malignant soft tissue masses and for the comparison between certain subgroups of masses, the T2 perfusion index and NI value may provide valuable information, when combined with conventional MRI and clinical findings.