Merkez ilçe belediye binalarının kent morfolojisine etkisinin fraktal analiz yöntemiyle incelenmesi: Konya örneği
Investigation of the effect of central district municipal buildings on urban morphology using fractal analysis method: The case of Konya
- Tez No: 746328
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kent morfolojisi, belediye binaları, konum, fraktal analiz, Konya, Urban morphology, municipal buildings, location, fractal analysis, Konya
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kentler sürekli değişen ve dönüşen dinamik bir yapıya sahiptir. Kentler insanlar için önemli bir yaşam alanıdır ve zamanla kent dokusu, yerleşim düzeni, öncelikli alanlar, stratejik öncelikli alanlar değişime uğramaktadır. Günümüzde hızla değişime uğrayan kentlerde belediye binalarının, kentin biçimlenmesinde önemli bir yeri vardır. Tez çalışmasında Konya kentinde merkez ilçe belediye binalarının kent dokusunun biçimlenmesindeki rolüne bakılarak, kentteki konumları ve çevresindeki mekânsal, zamansal değişimlerini sayısal veriler üzerinden okumak temel amaç olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda kent morfolojisinin araştırıldığı birçok çalışmada kullanılan geleneksel yöntemler, hızla değişen çağımız kentlerinin incelenmesinde yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple birçok farklı alanda örneği olan ve son yıllarda kentsel morfoloji çalışmalarında da kullanılmaya başlanan fraktal analiz yöntemi ile değerlendirme yapılmıştır. Fraktal analiz, kent morfolojisinin ve kent yapısındaki değişikliklerin sayısal verilerle incelenmesini sağlamaktadır. Bu bağlamda Konya ilinin üç farklı merkez ilçe belediye binasının konumu ve çevresi ilçe belediyelerinin kuruluşundan bu yana tarihsel süreçte meydana gelen değişimleri analiz edilmiştir. Analizler sonucunda merkez ilçe belediyelerinin bulundukları konuma yapılmalarından sonra bölgedeki yapılı çevreyi tarihsel süreçte değiştirdiği sayısal veriler sonucunda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cities have a dynamic structure that is constantly changing and transforming. Cities are an important living space for people, and over time, the urban fabric, order of settlement, priority areas and strategic priority areas are changing. Municipal structures in cities that are rapidly changing today have an important place in the formation of the city. In the thesis study, the main purpose is to read the location of the central district municipality structures in the city of Konya in the formation of an urban texture, and the spatial and temporal changes in the city and its surroundings through numerical data. In this context, the traditional method used in many studies investigating the morphology of the city is insufficient in examining the rapidly changing cities of our age. For this reason, fractal analysis, which has examples in many different fields and has been used in urban morphology studies in recent years, has been determined as the method of the thesis. Fractal analysis provides the examination of urban morphology and changes in urban structure with numerical data. In this context, the location of three different central district municipality buildings of Konya, the stains around it and the changes that have occurred in the historical process since the establishment of the district municipalities were analyzed. As a result of the analysis, it has been determined by numerical data that the central district municipalities have affected the region they are in in the historical process and changed the built environment.