Türk müziğinin yaşatılmasında dernek ve vakıfların rolü: Bakırköy Musiki Konservatuvarı Vakfı örneği
The role of associations and foundations in maintaining Turkish music: The sample of Bakırköy Music Conservatory Foundation
- Tez No: 746367
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇETİN KÖRÜKÇÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Tarihsel Süreç, Vakıf ve Dernekler, Popüler Müzik, Bakırköy Musiki Konservatuvarı Vakfı, Turkish Music, Historical Process, Foundations and Associations, Popular Music, Bakırköy Music Conservatory Foundation. Date: June, 2022
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Toplumların geçmişleri ile kurduğu bağların her dönemde canlı tutulması ve yaşatılması, ortak kimliği korumanın bir göstergesidir.“Kültürel devamlılık”ortak kimliğin bağlayıcı unsurudur. Bu doğrultuda ortak kimliği oluşturan kültüre dair tüm bilgi ve birikimin gelecek kuşaklara aktarımı bir gerekliliktir. Kültürel miras olarak kabul edilen Türk musikisinin de değişen koşullara rağmen doğru aktarımı, müzikal geçmişin canlı tutulması ve hatırlanması açısından önemlidir. Bu çalışma, Türk musikisine çeşitli hizmetleri olan Bakırköy Musiki Konservatuvarı Vakfı'nın, kültürel aktarımın sağlanmasındaki rolü ve önemini vurgulamak amacıyla hazırlanmıştır. Kendisinden sonra kurulacak ve bu görevi üstlenecek kurumlara rol model olarak zemin hazırlanması açısından kaynak olması hedeflenmiştir. Bu çalışmada öncelikli olarak, Türk müziği eğitiminin tarihsel arka planına değinilmiş; Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi'ndeki Türk müziği eğitiminin verildiği kurumlar tarihsel bir perspektifle incelenmiştir. Sonraki aşamada Türk müziği öğretimi ve aktarımı açısından önemli bir yere sahip olan dernek ve vakıflardaki eğitim sistemleri incelenmiş ve Türk müziğinin yaygın eğitiminde önemli bir rol üstlenen Bakırköy Musiki Konservatuvarı Vakfı ele alınmıştır. Vakfın kadrosu, felsefesi, eğitim programları, vakıf bünyesinde yapılan çalışmalara ek olarak vakıf yöneticileri ve eğitimcileri ile yapılan görüşmeler çalışmada yer almıştır. Araştırmanın evrenini ülkemizde hizmet veren musiki dernek ve vakıfları, örneklemini ise Bakırköy Musiki Konservatuvarı Vakfı (BMKV) oluşturmaktadır. Bu çalışmanın Türk müziği eğitimi alanında yaygın eğitim sisteminin uygulandığı dernek ve vakıfların, topluma sağladıkları katkıları belirlemek açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Keeping the bonds established by societies with their past alive and maintaining them in all periods is an indicator of preserving the common identity.“Cultural continuity”is the binding element of common identity. Accordingly, it is a necessity to transfer all the knowledge and experience about the culture constituting the common identity to future generations. The correct transfer of Turkish music, which is accepted as a cultural heritage, despite changing conditions is important in terms of keeping the musical past alive and remembering it. This study has been prepared to emphasize the role and importance of Bakırköy Music Conservatory Foundation, which serves Turkish music through various ways, in providing transfer of culture. It is aimed at being a source in terms of laying the groundwork, as a role model, for the institutions to be established after it and to undertake this task. In this study, the historical background of Turkish music education is dealt with at first; the institutions where Turkish music education was given in the Ottoman Period and the Republican Period are examined through a historical perspective. Then, the education systems in associations and foundations, which have an important place in terms of teaching and transferring Turkish music, are dealt with; finally, Bakırköy Music Conservatory Foundation, which plays an important role in the non-formal education of Turkish music, is discussed. In addition to the foundation's staff, philosophy, training programs and the studies carried out within the foundation, interviews with foundation managers and educators are included in the study. The population of the study is the musical associations and foundations serving in Turkey; the sample is Bakırköy Music Conservatory Foundation. It is considered that this study is important in terms of determining the contributions of the associations and foundations where the non-formal education system is applied in the field of Turkish music education to association.