Investigation of the brain injury in synthetic cannabinoid users.
Sentetik kannabinoid kullananlarda beyin hasarının araştırılması
  1. Tez No: 746417
  2. Yazar: EDA YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED HAMİTOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin görüntüleme, Bonzai, Serebrovasküler olay, Sentetik kannabinoid, Brain imaging, Bonsai, Cerebrovascular event, Synthetic cannabinoid
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, sentetik kannabinoid (SK) kullanımı nedeniyle acil servise başvuran hastaların başvuru anındaki klinik bulgularını belirlemek, ayırıcı tanılara yol gösterebilecek klinik, radyolojik ve kan parametrelerini analiz etmek ve olası beyin hasarı gelişebilecek hastaları tanımlamak amaçlanmıştır. Araştırmamızda 01.01.2016-01.01.2021 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne SK alımı sonrası başvuran hastaların dosyaları incelendi. SK kullanan 538 hasta çalışmamıza dahil edildi. Araştırmamıza dahil edilen hastalar şu şekilde sınıflandırıldı; Grup 1: SK kullanan tüm hastalar, Grup 2: SK kullanıcıları arasında beyin hasarı şüphesiyle beyin görüntülemesi yapılan hastalar, Grup 3: Acil servise minor kafa travması veya baş ağrısı şikayeti ile gelip beyin görüntülenmesi yapılan kontrol grubu hastalar. Araştırmamızda bilinç durumu açısından düşük Glaskow koma skoru (GKS) puanı ile grup 2 arasında anlamlı ilişki bulundu. EKG incelendiğinde taşikardi ve uzun QTc süresi ile grup 1 ile 2 arasında anlamlı fark bulundu. Hastane ve yoğun bakım yatışları açısından incelendiğinde grup 2'deki hastaların hastane ve yoğun bakım yatışları grup 1'e göre sırasıyla ⁓2 ve ⁓3 kat fazla olduğu görüldü. Hastalar PSS açısından incelendiğinde grup 2'deki hastaların yaklaşık yarısında PSS şiddetli ve ölümcül skalada olduğu görüldü. Ayrıca grup 2 içerisinde beyin hasarı (iskemik/hemorajik serebrovasküler olay (SVO) tespit edilen 9 hasta bulunmaktadır. SK'lerin hayati fonksiyonları bozma potansiyeli ve yaşamı tehdit eden durumlara yol açması, klinisyenler ve toksikologlar için önemli bir sorun haline gelmiştir. Araştırmamız SK'ler ve SVO arasında nedensel bir bağlantıyı desteklemektedir. Acil servislerde beyin hasarı veya şüphesi bulunan özellikle genç hastalarda SK kullanımı sorgulanmalı gerekirse toksikolojik tarama yapılmalıdır. SK'lerin beyin hasarındaki rolünü netleştirmek için gelecek çalışmalara ihtiyaç duyulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the clinical findings of the patients who admitted to the emergency department due to synthetic cannabinoid (SC) use, to investigate the clinical, radiological and blood parameters that can guide to differential diagnosis, and to identify the patients who may develop possible brain damage. In our study, the files of the patients who admitted to Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic between 01.01.2016 and 01.01.2021 after SC use were examined. 538 patients using SC were included in our study. The patients included in our study were divided into three groups as follows; Group 1: all patients using SC, Group 2: patients among SC users underwent brain imaging with the suspicion of brain damage, Group 3: control group patients who admitted to the ED with minor head trauma or headache and underwent brain imaging. In our study, a significant correlation was found between low Glasgow Coma Scale (GCS) score and group 2 in terms of consciousness. When the ECG was examined, a significant difference was found between groups 1 and 2 in terms of tachycardia and increased QTc length. When examined in terms of hospitalization in the ward and intensive care unit, it was seen that the hospital and intensive care hospitalizations of the patients in group 2 were ⁓2 and ⁓3 times higher, respectively, compared to group 1. When the patients were examined in terms of PSS, it was seen that PSS score was in severe and fatal scale in approximately half of the patients in group 2. In addition, there were nine patients with brain damage (ischemic/hemorrhagic cerebrovascular event (CVE)) in group 2. The potential of SCs to impair vital functions and cause life-threatening situations has become an important problem for clinicians and toxicologists. Our research supports a causal link between SCs and SVE. The use of SCs, especially in young patients with brain damage or suspicion, should be questioned in emergency departments, and toxicological screening should be performed, if necessary. Future studies will be needed to clarify the role of SCs in brain damage.