Power and oppression in George Orwell's 1984 concerning the Hunger Games and Mockingjay by Suzanne Collins
George Orwell'in Suzanne Collins'in Açlık Oyunları ve Alaycı Kuşa dair 1984 kitabında güç ve baskı
  1. Tez No: 746558
  2. Yazar: GHENI AL GHANIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUÇİN EDMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anarşizm, İktidar ve Baskı, Devrim, Kontrol, Medya, Siyasal Sistem, Şiddet, Anarchism, Power, and Oppression, Revolution, Control, Media, Political System, Violence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tezin amacı, George Orwell'in 1984' ünü Suzanne Collins'in The Hunger Games ve Mockingjay'i anarşik pozitif bakış açısıyla karşılaştırarak farklı distopik eserleri karşılaştırmak ve analiz etmektir. Orwell, postmodernizm döneminde Okyanusya vatandaşları, kontrol, baskı, iktidar ve insanlıktan çıkma durumunu ele alır ve insanların devletin aşırı kontrolü altında olduğu romanında geleceği tahmin eder. Böylece yazar, popülasyona hükmetmek için çeşitli stratejilerin kullanıldığını belirtir. Kıyamet sonrası bir dünyada, Collins, kontrol, şiddet, baskı ve insanlıktan çıkarmanın baskın konular olduğu Panem'deki insanların durumunu koruyor. Ayrıca bu tez, devletin insanların hayattaki mevcut tercihlerini, kontrol stratejilerini ve bunun bireyler üzerindeki etkisini nasıl ihlal ettiğini göstermektedir. Ayrıca iktidarda olmak ya da özgür olmak için devrimleri ve çatışmaları araştırır.
Özet (Çeviri)
This dissertation's aim is to compare and analyze different dystopian works, comparing George Orwell's 1984 to Suzanne Collins's The Hunger Games and Mockingjay, concerning the anarchic positive perspective. Orwell addresses the situation of Oceania citizens, control, oppression, power, and dehumanization during postmodernism and predicts the future in his novel in which people are under extreme control by the state. Thus, the author indicates that a variety of strategies are used to dominate the population. In a post-apocalyptic world, Collins maintains the situation of the people in Panem, where control, violence, oppression, and dehumanization are the dominant matters. Additionally, this dissertation shows how the state violates people's available choices in life, the strategies of control, and its impact on individuals. Furthermore, it explores the revolutions and conflicts to be in power or to be free.