Daylight performance study on solar screen of flat in Narlıdere, İzmir
İzmir Narlıdere'de daire içerisinde kullanılan güneş ekranı için gün ışığı performans çalışması
  1. Tez No: 746644
  2. Yazar: DORUKHAN ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Günışığı Koşulları, Görsel Konfor, Aydınlatma Tasarımı, Aydınlık Ortam, Simülasyon Araçları, En Boy Oranı, Gölgeleme Açısı, Daire, Daylight Conditions, Visual Comfort, Lighting Design, Luminous Environment, Simulation Tools, Aspect Ratio, Shading Angle, Flat
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İncelenen daire içerisindeki görsel konfor koşullarının araştırılmasında temel amaç,“gün ışığının odaya girmesinin yaratabileceği olumlu veya olumsuz koşulları”değerlendirmek, buna göre istenen durumları oluşturmak ve optimum seviyeye getirmektir. Çalışmanın amacı olarak belirlenen bu durum dört farklı parametreye ayrılmıştır. Bunlar, binanın yönüne (1), ışık konforuna (2), işlevsellik oranına (3) ve mekanın insan algısına (4) bağlı olarak gün içindeki gün ışığı miktarını etkileyen bir faktör olarak belirlenmiştir. Parametre olarak belirlenen bu dört faktöre bağlı olarak, dinamik gün ışığı metriği olarak kabul edilen günışığı otonomisi (DA300) kullanılarak ekinoks ve gündönümünde seçilen belirli saatlerde apartmandaki aydınlık veya karanlık ortamlar analiz edilmiştir. Analiz sonuçları verilerinden kaynaklanan olumsuz alanlar, optimal bir aydınlatma ortamı oluşturmak için dairede yeniden tasarlanmıştır. Çalışmada seçilen apartmanın birinci katında yer alan dairede sekiz ayrı mekan yer almaktadır. Mevcut odalar ve güneş ışığını etkileyebilecek bitişik yapılar RHIOCEROS 6 programı kullanılarak modellenmiştir. Dairede belirlenen parametrelerle güneş ışığı analizi yapmak ve görsel konfor koşullarını optimize etmek için genel verileri oluşturmak adına eklenti kullanılarak simülasyon çalışmaları DIVA ve ClimateStudio programları üzerinden yapılmıştır. Bulunan sonuçlar literatürde var olan değerlerle ve yeni yaratılan varyasyonlar ile karşılaştırılmıştır. Örnek olay için seçilen Narlıdere bölgesinin bazı mahalleleri, kentsel yapısal tipolojileri nedeniyle kentsel dönüşüm potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, bu çalışma mevcut binalarda gelecekteki aydınlatma değerlendirmeleri için bir referans kaynağı olmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda tasarımcıya yol gösterecek bazı modifikasyon ve tasarım önerileri geliştirilmiştir. Bu öneriler, gelecekte yapılacak çalışmalarda özelliklerin doğal aydınlatma koşulları açısından iyileştirilmesini sağlayacaktır. Oluşturulan yeni varyasyonlar ile güneş ışığı mevcut koşullarda daireye daha verimli bir şekilde nüfuz edebilecektir.
Özet (Çeviri)
In the study of the conditions of visual comfort of the flat, the main objective is to evaluate the“favourable or unfavourable conditions that may be created by the penetration of daylight into the room”and, accordingly, to create the desired situations and bring them to the optimum level. This circumstance, which was set as the objective of the study, was divided into four different parameters. These were determined as a factor affecting the amount of daylight during the day, depending on the orientation of the building (1), luminous comfort (2), a ratio of functionality (3), and the human perception of the space (4). Depending on these four factors, which were determined as parameters, the bright or dark environments in the flat were analysed at selected specific hours at the equinox and solstice using daylight autonomy (DA300), which is recognised as a dynamic daylight metric. The unfavourable areas that resulted from the analysis results data were redesigned in the flat to create an optimal lighting environment. In the study, there were eight separate spaces in the flat which is located on the first floor of the selected apartment building. The existing rooms and the adjacent structures that could affect the sunlight were modelled using the programme RHINOCEROS 6. In order to perform a sunlight analysis and optimise the visual comfort conditions with the identified parameters in the flat, simulation studies were made using the plug-in DIVA and ClimateStudio to generate general data. The results found were compared with values already existing in the literature and newly created values in case of variations. Some neighbourhoods of the Narlıdere region selected for the case study have urban transformation potential due to their urban structural typology. Therefore, this study aims to be a reference source for future lighting assessments in existing buildings. In this direction, some modification and design suggestions have been developed to guide the designer. These suggestions will ensure that the features in future studies are improved in terms of natural lighting conditions. With the new variations that have been created, sunlight will be able to penetrate more efficiently into the flat under the current conditions.