Milli Kütüphane 06 HK 3769 numaralı şiir mecmuası ve MESTAP'a göre muhteva tablosu
06 HK 3769 numbered poetry mecmua at national library and its content table according to MESTAP
- Tez No: 746810
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, mecmua, şiir mecmuası, MESTAP, Classical Turkish Literature, Mecmua, Poetry Mecmua, MESTAP
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 800
Özet
Şiir Mecmuaları Klasik Türk Edebiyatı araştırmacılarının araştırmalarına kaynaklık eden önemli materyallerdir. Bu mecmualar derlendikleri yüzyılın edebî zevkini, beğenilen şairleri ve şiirlerini ortaya koyarlar. Ayrıca mecmuaların, divanı bulunmayan veya başka kaynaklarda adı geçmeyen şairlerin şiirlerinin tespit edilmesine imkan sağlamaları yönüyle Türk edebiyatında yeri ve önemi büyüktür. Karşılaştırma yöntemi ile incelenen bu mecmuada daha önceden varlıkları tespit edilmemiş bazı şiirler ortaya çıkarılarak Klasik Türk Edebiyatının kaynaklarına katkı sağlanmak istenmektedir. Bu çalışmada Milli Kütüphane 06 HK 3769 Numaralı Şiir Mecmuasının tanıtımı, incelenmesi ve metin neşri yapılmıştır. Çalışmada şiir mecmuaları ve mecmuaların öneminden söz edilmiş, 06 HK 3769 Numaralı Şiir Mecmuasının eser ve muhteva bilgileri, imla özellikleri ve izlenilen yöntem hakkında bilgiler verilmiştir. Mecmuanın transkripsiyonlu metni oluşturularak, mecmuada yer alan şairlerin şiirleri, yayımlanmış divanlarla ve ilmî çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Mecmuada yer alan şair ve şiir sayısını gösteren bir tablo ile vezin tablosu verilmiş, çalışmanın sonunda ise MESTAP tablosu sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
'Poetry Mecmuas' is one of the important materials that serve as a source for the sources of Classical Turkish Literature. These Mecmuas reveal the literary taste, the most beloved poets and poems of the century in which they were collated. In addition, they have an important and great place in that they enable us to identify poets who do not have a divan or whose names are not mentioned in other sources. It is aimed to contribute to the sources of Classical Turkish Literature by including some poems whose existence has not been determined before, with this mecmua, which is examined by the Comparison Method. In this study, the National Library's Poetry Mecmua No. 06 Hk 3769 was introduced, analyzed and the text was published. Mecmuas and the importance of poetry mecmuas were mentioned, and information such as the following was given; information about Mecmua numbered 06 Hk 3769 itself, its content and spelling feature, as well as the method followed in it. In addition, the transcriptional text of the mecmua was created and the poems of the poets in Mecmua were compared with the published divans and scientific studies. While a table showing the number of poets and poems in the mecmua and the table of the vizier were given, the table of MESTAP was presented at the end of the study.