Resim sanatının sanat terapisindeki yeri
The place of painting in art therapy
  1. Tez No: 746818
  2. Yazar: MELİKE SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN KAVUKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Psikoloji, Sanat terapisi, Art, Psychology, Art therapy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Sanat terapisi kişinin içinde tutmuş olduğu gürültülü sessizlikleri yeniden dışa vurup problemlerini eksiltmeyi amaçlamış kişisel bir sistemdir. Geçişlerin fazla yumuşak olması bireyin zamanla kuvvetli adımlar atarak sanatın estetiği ile kendini anlatması, iç dökmesi sürecini içerir. Sanat terapisi süreci, bireyin kendini dışa vurmasına ve farkındalık kazanmasına olanak sağlar. Duygu ve düşünceleri nedeniyle, dahil oldukları çevrenin diline yabancılık çeken, kendi içine kapanmış kişiler ekip çalışması devam ettikçe diğer ekip üyelerinin duygu ve düşüncelerini benimseme, kendi hislerinin farkına varıp dışa vurma ve doğru davranışlarda bulunma konusunda pozitif ilerleme kaydetmişlerdir. İşleyiş açısından bakıldığında terapi ile sanatın ortak yönleri mevcuttur. İkisi kavram da iyileşmeyi sağlar. Bireylerin duygu ve düşüncelerini, hayata bakış açılarını geliştiren bir tekniktir. Asıl hedef, bireyin iç dünyasındaki imgeleri geliştirmeleri ve açığa vurmalarını sağlamaktır. Bunun yanı sıra kişinin benliğini de kuvvetlendirir. Bireyin kişisel düzeyde ve olumlu yönde değişimine katkı sağlayabilmektedir. Bu bağlamda sözlü olarak değil, kendini (sanat yoluyla) açığa çıkarabilme olanağı bireyin kendi iç dünyasına ulaşmasını ve ortaya çıkabilecek sorunlarının farkında olmasını sağlar. Bu sebeple sanat terapisinin bireyin kendini dışa vurması için alternatif bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Art therapy is a personal system that aims to reduce the problems by re-expressing the noisy silences that the person has kept inside. The transitions being too soft involves the process of expressing oneself with the aesthetics of art by taking strong steps over time. The art therapy process allows the individual to express himself and gain awareness. As the teamwork continues, the introverted people, who are unfamiliar with the language of the environment they are involved in due to their feelings and thoughts, have made positive progress in adopting the feelings and thoughts of other team members, being aware of and expressing their own feelings, and engaging in the right behaviors. In terms of functioning, therapy and art have common aspects. Both concepts enable healing. It is a technique that develops the feelings and thoughts of individuals and their perspectives on life. The main goal is to enable the individual to develop and reveal the images in his inner world. It also strengthens one's self. It can contribute to the personal and positive change of the individual. In this context, the opportunity to reveal himself (through art) rather than verbally allows the individual to reach his inner world and be aware of the problems that may arise. For this reason, it can be said that art therapy is an alternative method for the individual to express himself.