Üniversite öğrencilerinde çocukluk çağı travmaları, yaşam doyumu ve duygusal yeme ilişkisi
Childhood trauma, life satisfaction and emotional eating in university students
  1. Tez No: 746875
  2. Yazar: İPEK KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Duygusal Yeme, Ergenlik, Yaşam Doyumu, Adolescence, Childhood Trauma, Emotinal Eating, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerinde çocukluk çağı travmaları, yaşam doyumu ve duygusal yeme ilişkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde okuyan 21889 öğrenci oluşturmaktadır. Örnekleme ise 453 öğrenci alınmıştır. Örnekleme alınacak bireylerin fakültelere göre tabakalaması yapılmıştır. Veriler Sosyodemografik Özelliklere İlişkin Soru Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ), Yetişkin Yaşam Doyumu Ölçeği (YYDÖ) ve Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ) kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 25.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, minimum, medyan ve maksimum), Mann Whitney U, ikiden fazla bağımsız grup karşılaştırmalarında normal dağılıma sahip olan ölçümler için Varyans analizi (ANOVA), normal dağılıma sahip olmayanlar için Kruskal Wallis analizi uygulanmıştır. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunması durumunda, farkın hangi iki grup arasında farklılık olduğunun tespit edilebilmesi için Bonferroni analizi yapılmıştır. Çalışmada kullanılan ölçümlerin güvenirliği Cronbach Alpha güvenirlik analizi ile test edilmiştir. Anlamlılık düzeyi p0,05) tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırmamızın sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinde çocukluk çağı travmaları arttıkça yaşam doyumu artmakta, ve yaşam doyumu azaldıkça duygusal yeme davranışı artmaktadır. Ayrıca çocukluk çağı travmaları ile duygusal yeme davranışı arasında bir ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted to determine the relationship between childhood trauma, the satisfaction with life and emotional eating. Material and Method: The population of the research constitutes of 21889 students studying in Aydın Adnan Menderes University. 453 students were included in sample group. The students in the sample group stratified according to the faculties. The data were collected using the Questionnaire on Sociodemographic Characteristics, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), The Adults Life Satisfaction Scale (ALSS) and Emotional Eater Questionnaire (EEQ). The data obtained from the research were analyzed using the SPSS 25.0 (Statistical Package for Social Sciences). During the evaluation of data, descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation, minimum, median and maximum), Mann Whitney U, Analysis of Variance (ANOVA) for normally distributed measures in comparisons of more than two independent groups, Kruskal Wallis for those without normal distribution analysis was applied. In the case of statistically significant difference between the groups, Bonferroni analysis was performed to determine which two groups the difference was between. The reliability of the measurements used in the study was tested with the Cronbach Alpha reliability analysis. The level of significance was taken as p0.05). Results: The result of our research indicates that as childhood traumas increase in university student, life satisfaction increases, and as life satisfaction decreases, emotional eating behavior increases. In addition, there is no relationship between childhood traumas and emotional eating behavior.