China in Central Asia: Opportunities and risks of emerging Chinese hegemony for regional states
Orta Asya'da Çin: Oluşan Çin hegemonyasının bölge ülkeleri açısından fırsatları ve riskleri
- Tez No: 747011
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇKİN KÖSTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Orta Asya, Kalkınma, Hegemonya, Bir Kuşak Bir Yol Girişimi, China, Central Asia, Hegemony, Development, Belt and Road Initiative (BRI)
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu tez Orta Asya'da oluşmakta olan Çin Hegemonyasının beş bölge devleti olan Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan açısından fırsatlarını ve risklerini özellikle Bir Kuşak Bir Yol Girişimi'ne de odaklanarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bölgede yeni ve halihazırda devam eden bir süreç olan Çin Hegemonyası üç gerekli ama yeterli olmayan ana faktörün, yani Çin'in yükselişi, diğer büyük güçlerin namevcudiyeti ve Orta Asya'nın ihtiyaçlarının bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bu tez, fırsatları ve riskleri politika, ekonomi ve güvenlik başlıkları altında üç ana kategoride sınıflandırarak Çin ile yakın politik ekonomik ortaklığın mevcut şeklinde devam etmesi durumunda Orta Asya cumhuriyetlerine kısa vadede faydalar sağlarken uzun vadede ciddi riskler barındırdığını ileri sürmektedir. Tezin sınıflandırdığı her kategoride, halihazırda mevcut veya yakın gelecekte gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel hususlar üzerinde analizler sunulmuştur. Fırsatlar çok vektörlü dış politikadan kalkınma finansmanına kadar uzanırken riskler arasında toplumsal huzursuzluk, asimetrik ticaret ve Kuşak-Yol Girişimi'nin silahlandırılması bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the opportunities and risks of the emerging Chinese hegemony in Central Asia for the five regional states namely Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, and Uzbekistan with a special focus on the Belt and Road Initiative (BRI). The Chinese hegemony in the region is a novel and ongoing process that is a consequence of the interplay between three necessary but not sufficient factors that are China's rise, absence of other great powers, and Central Asian needs. Framing the opportunities and risks in three main categories of politics, economy, and security, this thesis argues that closer political economic partnership with China in its current hegemonic fashion benefit Central Asian republics in the short-run while it bears significant risks in the long-run. In each category, this thesis offers analyses of a wide array of issues that are either present on the ground or have high likelihood to emerge in the near future. The opportunities range from multivector foreign policy to development finance while the risks include social unrest, trade asymmetry, and militarization of the BRI.