Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin sınır güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilirliğine yönelik politikalar
Policies towards ensuring and sustaining Turkey's border security in the Eastern Mediterranean
- Tez No: 747158
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CUMHUR EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, Uluslararası İlişkiler, Sınır Güvenliği, Sürdürebilirlik, Politika, Kıta Sahanlığı, Enerji, Eastern Mediterranean, Border Security, Energy, International Relations, Politics, Continental Shelf, Sustainability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Doğu Akdeniz havzası, gerek dünyadaki enerji üretim merkezlerine yakınlığı gerekse sahip olduğu enerji kaynakları nedeniyle, bölge devletlerinin enerjiye ilişkin politikalarını önemli oranlarda etkilemekte ve değiştirmektedir. Dolayısıyla bu kapsamda, Doğu Akdeniz havzasının sahip olduğu enerji kaynaklarının paylaşımı, taşınması ve sahipliği ile ilgili hâkimiyet kurma konusunda mücadeleler ve anlaşmazlıklar artarak devam etmektedir. Güvenlik ulusal ve uluslararası alanlarda yaşanan ve artan sorunlar nedeniyle, güvenlik konuları akademik çalışmaların ilgi alanı haline gelmiş; güvenlik yönetimi, savunma sanayi yönetimi, istihbarat yönetimi, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi ve çevre yönetimi gibi stratejik önem arz eden konularda yapılan çalışmaların artmasına neden olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin sınır güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilirliğine yönelik politikalarla ilgili konuları irdelemek ayrıca bilimsel veriler ışığında analiz yapmaktır. Bu kapsamda, ülkeler arasındaki ilişkilerde güvenliğin önemi, uluslararası anlaşmalar gereğince taraf devletlerin uymak zorunda olduğu konular, uluslararası örgütlerden Birleşmiş Milletler, NATO ve Avrupa İşbirliği ve Güvenlik Örgütü'nün önemi ve ululararası işbirliklerinin önemi vurgulanmıştır. Uluslararası güvenlik politikaları oluşturulurken; ülkelerin sınırlı olan kaynaklarının korunması ve en iyi şekilde değerlendirilmesi, diğer ülkelerle yapılacak işbirlikleri, ülke sınırlarının korunması, ortak güvenlik politikalarının oluşması ve ayrıca toplumun refah seviyesinin yükseltilerek ekonomik gelişmelere destek verilmesi ön plana tutulmuştur. Doğu Akdeniz, Türkiye ve Akdenize sınır diğer ülkeleri açısından önemli bir bölgedir. Bu bağlamda bu çalışmada özellikle Doğu Akdeniz'in önemi, tarihi, stratejik konumu, güvenlik durumu, bölgesel tehditler ve bu tehditlere karşı güvenlik politikalarının oluşturulması, bu kapsamda Türkiye'nin izlediği dış politika ve bu dış politikada dikkat edilmesi gereken durumlar, bölgede çıkabilecek olası çatışmaların nasıl engellenebileceği, uluslararası dayanışmanın yararları konusunda incelemelere yer verilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'nin güvenliği için kıt olan enerjilerin ülke lehine kullanılmasının, ekonomik kalkınmasının, uluslararası güvenlik politikaları geliştirmesinin ve ekonomik kalkınma sağlamak için bu konuyla ilgili bilimsel çalışmalar yapılmasının önemli faydaları olacaktır.
Özet (Çeviri)
Due to its proximity to the world's energy production centers and the energy resources it possesses, the Eastern Mediterranean basin significantly affects and changes the energy-related policies of the states in the region. Therefore, in this context, the struggles and disputes over the sharing, transportation and ownership of the energy resources of the Eastern Mediterranean basin continue to increase. Due to the increasing problems in the national and international arena, security issues have become an area of interest for academic studies, leading to an increase in studies on strategically important subjects such as security management, defense industry management, intelligence management, international relations, public administration and environmental management. The aim of this study is to examine the issues related to the policies for the provision and sustainability of Turkey's border security in the Eastern Mediterranean and to analyze them in the light of scientific data. In this context, the importance of security in relations between countries, the issues that the state parties have to comply with in accordance with international agreements, the importance of international organizations such as the United Nations, NATO and the Organization for European Cooperation and Security, and the importance of international cooperation are emphasized. While formulating international security policies; the protection and best utilization of the limited resources of countries, cooperation with other countries, protection of country borders, formation of common security policies, as well as supporting economic developments by raising the welfare level of the society were prioritized. The Eastern Mediterranean is an important region for Turkey and other countries bordering the Mediterranean Sea. In this context, this study examines the importance of the Eastern Mediterranean, its history, strategic position, security situation, regional threats and the formation of security policies against these threats, the foreign policy followed by Turkey in this context and the situations that should be considered in this foreign policy, how possible conflicts that may arise in the region can be prevented, and the benefits of international solidarity. As a result, the use of scarce energies in favor of the country for Turkey's security, economic development, developing international security policies and conducting scientific studies on this subject to ensure economic development will have significant benefits.