Lessons from citrus peel: A biomimetic approach for packaging design
Narenciye kabuklarından alınan ilham: Biyomimetik ilkeler ile ambalaj tasarımı yaklaşımı
- Tez No: 747194
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BENGİSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Biyotaklit, Biomimetik, Ekzokarp, Evrim, Mekanik Özellikler, Doğadan İlham Alınan Yapılar, Biomimicry, Biomimetics, Exocarp, Evolution, Mechanical properties, Bio-inspired structures
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, biyomimetik ilkeler ışığında, narenciye türlerinde su kaybı, darbe, yırtılma ve delinme gibi etkilere karşı en yüksek korumayı sağlayan ve ambalaj tasarımında kullanılabilecek temel bilgileri elde etmektir. Bu çalışmadan elde edilen bilgilerin yeni ambalaj yaklaşımları, malzemeleri ve tasarımları geliştirmek için kullanılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın bir diğer amacı da ülkemizde tarım ürünü olarak yetiştirilen narenciye türlerinin ek paketleme/kaplama/işleme yapılmadan dış etkenlere karşı direncinin belirlenmesi, karşılaştırılması ve raf ömürlerinin tahmininde kullanılabilecek bilgilerin elde edilmesi ve derlenmesidir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to obtain basic information that can be used in packaging design and provide the highest protection against effects such as water loss, impact, tear and puncture in citrus species in the light of biomimetic principles. It is aimed to use the information obtained from this study to develop new packaging approaches, materials and designs. Another aim of this study was to determine and compare the resistance of citrus species grown in our country as an agricultural product against external factors without additional packaging/coating/processing, and to obtain and compile information that can be used in estimating their shelf life.