Erkeklik rol normlarına bağlılığın aile işlevleri ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between adherence to male role norms and family functions
- Tez No: 747226
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHİMEH HOSSEİNNEZHAD HENDVARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Psikoloji, Sosyoloji, Folklore, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Erkeklik Rol Normları, Aile İşlevleri, Aile Danışmanlığı, Male Role Norms, Family Functions, Family Counseling
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Aile fonksiyonlarının gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilmesinin bazı değişkenlerle ilişkili olduğu söylenebilir. Ülkemizde bu konuda yapılan çok sayıda çalışmada genellikle kadınlar açısından bakılarak aile işlevlerinin açıklanmaya çalıştığı görülmektedir. Bu çalışmada ise aile işlevleri erkeklik algısıyla birlikte ele alınmıştır. Çalışmanın genel amacı erkek bireylerin erkeklik rol normlarına bağlılığının aile işlevleri ile ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplamada sosyo-demografik bilgi formu (yaş, çalışma durumu, gelir düzeyi, eğitim durumu), Erkeklik Rol Normları Ölçeği ve Aile İşlevleri Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılmış ve İstanbul ili Bakırköy ilçesinde ikamet eden 251 erkek katılımcıdan veriler toplanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre katılımcıların erkeklik rol normlarına bağlılık puanları ile gelir ve çalışma durumları arasında anlamlı farklılık olmadığı, yaş ve eğitim durumu arasında ise anlamlı farklılık olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Katılımcıların erkeklik rol normlarına bağlılık puanları ile aile işlevleri ölçeği alt boyutları arasında anlamlı ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Erkek bireylerin nitelikli bir eğitime erişmesi, iyi bir gelir düzeyine sahip olması aile sistemini sürdürebilmesi açısından oldukça önemli olduğu sonucu çıkarılabilir. Bu amaca yönelik olarak aile danışmanlığı hizmetlerinin nitelik ve niceliğini iyileştirecek hizmetlerin geliştirilmesi önerilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
It can be said that the realization and maintenance of family functions is related to some variables. In many studies conducted in our country, it is seen that family functions are tried to be explained by looking from the perspective of women. In this study, family functions are discussed together with the perception of masculinity. The general purpose of the study is to examine the relationship between adherence to male role norms and family functions. The study was designed with quantitative methods. Socio-demographic information (age, employment status, income level, education level), Male Role Norms Scale and Family Functions Evaluation Scale were used in the study Convenience sampling method was used in the research and data were collected from 251 male participants residing in Bakırköy district of Istanbul. According to the findings of the study, it was found that there was no significant difference between the scores of the participants' adherence to male role norms and their income and employment status, while there was a significant difference between age and educational status. It was concluded that there was no significant relationship between the participants' scores on adherence to male role norms and the sub-dimensions of the family functions scale. It can be concluded that it is very important for male individuals to have access to a qualified education, to have a good income level in order to maintain the family system. For this purpose, it can be suggested to develop services that will improve the quality and quantity of family counseling services.