Fıkıh tarihinde ihtisar geleneği ve İmam Tahavi'nin 'el-muhtasar isimli eseriyle İmam Kuduri'nin 'el-muhtasar' isimli eserini muhkayesesi
The tradition of expertise in the history of fiqh and İmam Tahavi's compilation of 'al-muhtasar' and İmam Kuduri's 'al-muhtasar'
- Tez No: 747225
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT YAYLALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İhtisar, Muhtasar, Fıkıh, Medeniyet, İslam İlim Tarihi, Ikhtısar, Mukhtasar, Fıqh, Civilization, Hıstory Islamic of Science
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
Çalışmamız, fıkıh tarihi ve fıkıh literatürü çalışmasıdır. İslam Fıkıh Tarihinde bir yazım türü olarak Muhtasar eserlerden bahsetmektedir ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öncelikle konunun temelini teşkil eden“muhtasar”kavramı üzerinde duruldu. Kavramsal bir çerçeve çizildi. Muhtasar eserler sadece fıkha münhasır olmadığından ve bu tür eserler İslam ilim tarihinde mevcut bütün ilim dallarında olabildiğinden, kavramsal çerçevenin ardından İslam ilim geleneğinde ihtisar ve muhtasar eserler hakkında genel bilgi verildi. Bilahare fıkıh tarihinde ihtisar geleneği çerçevesinde bilgiler sunuldu. Bu konu detaylandırılırken fıkhî mezhepler tarihinin ana gövdesini oluşturan dört büyük sünnî mezhebin bu meyandaki çalışmaları ele alındı. Konunun makul sınırlar içinde kalması için böyle bir sınırlandırmaya gidildi. İkinci bölümde iki meşhur fıkhî muhtasarın müellifleri ve muhtasarları hakkında bilgi verildi. Bu konu, eserlerin mukayesesinin yapıldığı üçüncü bölümle bağlantılı olarak ele alındı. Bu bağlamda, biri Mısır diğeri Bağdat merkezli olarak yazılmış iki meşhur Muhtasar'ın müelliflerinin yaşadıkları zaman ve mekânların ilmi ve kültürel açıdan tahlilleri yapıldı. İlmi birikimlerinde ve bu eserleri yazmalarında etkili olan faktörlerin, yaşadıkları bu sosyo-kültürel ortamlardaki izleri sürüldü. Kişisel ve ilmi hayatları kısaca irdelendi. Üçüncü bölümde ise her iki muhtasarın şekil, muhteva üslup gibi birkaç açıdan karşılaştırılması yapıldı.
Özet (Çeviri)
Our study is the study of the history of Fıqh and the literature of Fıqh. It mentions Mukhtasar works as a type of writing in the History of Islamic Fıqh. In the first chapter, firstly, the most important concept that forms the basis of the subject, the concept of Mukhtasar was emphasized. A conceptual framework was drawn. Because of mukhtasar works are not exclusive to Fıqh and such works can be found in all branches of science in the history of Islamic science, general information about mukhtasar and mukhtasar works in the Islamic scientific tradition was given after the conceptual framework. Later on, information was presented within the framework of the tradition of mukhtasar in the history of Fıqh. While this topic is elaborated, the studies of the four major Sunni sects on this subject, which constitute the main body of the history of practical sects, were written. A limitation was made to keep the subject within reasonable limits. In the second part, information was given about the authors and the mukhtasar of two famous Fıqh mukhtasar. This subject was discussed in connection with the third part, in which the two works were compared. In this context, scientific and cultural analyzes of the times and places where the authors of the two famous Muhtasars, one of which was based in Egypt and the other in Baghdad, were made. The traces of the factors that were effective in their scientific accumulation and writing these works were traced in these socio-cultural environments in which they lived. Their personal and scholarly lives were briefly examined. In the third part, a comparison of both mukhtasar in terms of form, content and style was made.