Covid-19 pandemisinde uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin ve velilerin yaşadığı sorunlar ve beklentiler
Problems and expectations experienced by teachers and parents in distance education process in the Covid-19 pandemic
- Tez No: 747234
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHİMEH HOSSEINNEZHAD HENDVARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Family Planning, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemisi, Uzaktan Eğitim, Öğretmenler, Veliler, Covid-19 Pandemic, Distance Education, Teachers, Parents
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Salgın hastalıklar, tarih süresince insanlık adına sorunlar yaratmıştır. İnsanlar gibi mikroorganizmalar da modern ulaşım olanaklarından faydalanabildiğinden, salgınlar eski zamanlara nazaran daha hızlı ve yakın tehlikeler olarak kabul edilmelidir. Covid-19 pandemisi her alanda etkisini gösterdiği üzere eğitim alanına da büyük bir darbe vurmuştur. Bu çalışma ile birlikte covid-19 pandemisinde uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin ve velilerin yaşadığı sorunlar ve beklentiler ele alınmaya çalışılmıştır. Bu çalışma fenomonoloji desenine dayalı nitel araştırma yöntemi ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri, yarı yapılandırılmış görüşme soru listesi aracılığıyla, derinlemesine görüşme tekniğinden yararlanılarak toplanmıştır. Daha sonra görüşmeler metine dökülmüş, kategoriler belirlenmiştir. Araştırmada 14 kişi ile görüşme yapılmıştır. Görüşmeye yedi öğretmen ve yedi veli katılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre öğretmenlerin ve velilerin çoğunluğu internete erişim ve internet hızı konularında sorun yaşamışlardır. Özellikle ortaokul ve lise öğrencilerinin uzaktan takibinin daha zor olduğu, lise öğrencilerinin derse katılımının daha az olduğu görülmüştür. Uzaktan eğitim sürecinde uzun süre ekran başında kalan öğrenciler ile sosyalleşmenin sağlanamadığı ve öğrencilerin de bu durumdan olumsuz etkilendikleri anlaşılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmanın bulgularının literatürdeki diğer çalışmalarla paralel olduğu görülmüştür. Literatüre göre ortaya çıkan farklılıkların, öğretmenlerin ve velilerin farklı bakış açılarından kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Çalışmanın sonucunda, öğretmen ve velilerin dışında öğrenci görüşlerinin de alınarak bu çalışmanın kapsamının genişletilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Epidemics created problems for humanity throughout history. Since microorganisms, like humans, can benefit from modern transportation facilities, epidemics should be considered as more rapid and imminent dangers than in ancient times. As the Covid-19 pandemic has shown its effect in every field, it has also dealt a great blow to the field of education. With this study, the problems and expectations of teachers and parents during the distance education process in the covid-19 pandemic were tried to be discussed. This study was conducted in a qualitative research design based on phenomenology design. The data of the research were collected through the semi-structured interview question list, using the in-depth interview technique. Afterwards, the interviews were transcribed and categories and themes were determined. In the research, 14 people were interviewed. Seven teachers and seven parents participated in the meeting. According to the findings of the study, the majority of teachers and parents had problems with internet access and internet speed. It has been determined that especially secondary and high school students are more difficult to follow from a distance, and high school students' attendance is less. It was understood that socialization could not be achieved with the students who were in front of the screen for a long time during the distance education process and the students were also negatively affected by this situation. As a result, it was seen that the findings of this study are in parallel with other studies in the literature. According to the literature, it is considered that the differences arise from the different perspectives of teachers and parents. As a result of the study, it is recommended to expand the scope of this study by taking the opinions of students as well as teachers and parents.