İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü koleksiyon arşivinin incelenmesi ve arşiv kataloğunun hazırlanması
Istanbul Beyoğlu Refia Övüç Maturation Institute analysis of the collection archive and preparation of the archive catalog
  1. Tez No: 747242
  2. Yazar: HATİCE ZÜLEYHA DİRLİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM BUDUN GÜLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Education and Training, Clothing Industry, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Olgunlaşma Enstitüleri, Geleneksel El Sanatları, Kültürel Miras, Giyim, Tasarım, Maturation Institutes, Traditional Handicrafts, Cultural Heritage, Clothing, Design
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 394
Özet
Türkiye'nin ilk olgunlaşma enstitüsü olan İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü, el sanatları alanındaki zengin Türk kültürel mirasını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulmuştur. 77 yıl önce ülkemizde Türk işlemelerini yaymak ve yaşatmak amacıyla kurulmuş olan enstitü Anadolu uygarlıklarının günümüze bıraktığı eserlere yeni bir biçim ve renk katarak eşsiz nitelik kazandırdığı giysi ve işlemelerle yurt içinde ve yurt dışında bu sanatın öncülüğünü yapmış, katıldığı yurt içi ve yurt dışı sergi ve defilelerde övgüler alarak ülkemizi başarıyla temsil etmiştir. Enstitüsü 1945 yılından bu yana üretilen, el sanatlarının geleneksel ve güncel uyarlamalarının bulunduğu önemli bir giysi koleksiyon arşivine sahiptir. Ancak bahsi geçen arşiv, planlı bir şekilde saklanmamış ve tasnif edilmemiştir. Var olan giysiler depolama koşullarında saklanmaktadır. Çalışmada; Türkiye'de kadın giyiminin gelişimi/değişimi ve kültürel özellikleri, geleneksel olarak kullanıla gelen Türk el sanatları araştırılmış, İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü koleksiyonlarından 50. Yıl Koleksiyonu'nda kullanılan malzemeler, el sanatları yöntemleri tespit edilmiş ve koleksiyon giysi üretim teknikleri açısından incelenmiştir. Kumaş ve malzeme analizleri ile çalışma desteklenmiştir. Koleksiyondaki giysiler; yapım yıllarına, malzeme ve tekniklerine göre sınıflandırılmış, fotoğraflanarak tasnif işlemleri yapılmıştır. Tasnif işlemlerinin ardından; önemli bir kültürel mirası korumak ve kalıcı hale getirebilmek için arşivlenmiş olan eserlerin kataloglama işlemi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Refia Övüç Maturation Institute, Turkey's first maturation institute, was established to keep alive the rich Turkish cultural heritage in the field of handicrafts and to pass it on to future generations. Refia Övüç Maturation Institute, which was established 77 years ago with the aim of spreading and keeping Turkish embroidery alive in our country, pioneered this art in the country and abroad with the clothes and embroideries that gave a unique quality by adding a new form and color to the works left by Anatolian civilizations today and successfully represented our country by receiving praise in exhibitions and fashion shows. The Institute has an important archive of clothing collections that have traditional and contemporary adaptations of handicrafts produced since 1945. However, the mentioned archive was not stored and classified in a planned manner. Existing clothes are protected under storage conditions. In the study; The development/change and cultural characteristics of women's clothing in Turkey, traditionally used Turkish handicrafts were researched, the materials and handicraft methods used in the 50th Anniversary Collection of the Istanbul Beyoğlu Refia Övüç Maturation Institute collections were determined and examined of clothes production techniques of collection. The study was supported by fabric and material analysis. Clothes in the collection; were classified according to their construction years, materials and techniques, and they were photographed and classified. After the classification procedures; In order to protect an important cultural heritage and make it permanent, the cataloging of the archived works was carried out.