Popüler kültür unsuru olarak sosyal medyada bilimin metalaştırılması: Youtube örneği
Commercialization of science in social media as popular culture: The example of Youtube
- Tez No: 747312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİYE DURİYE GAMZE CILIZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Popüler Kültür, Bilim, Sosyal Medya, Youtube, Culture, Popular Culture, Science, Social Media, Youtube
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
İnsanlığın var oluşu ve varlığının devamını sağlamak için yarattığı kültür tarihler boyunca toplumların yaşadıkları değişim ve dönüşümler beraberinde gelişimini sürdürmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve özellikle internetin ortaya çıkması doğrultusunda, kitle kültürü ve popüler kültür kavramları ortaya çıkmaktadır. İnsanın doğaya karşı mücadelesi karşında yaptığı düzenlemeleri ve toplumların günlük yaşam pratiklerini kapsayan kültür, Sanayi Devrimi ile birlikte değişen üretim şekilleri sonucunda, kitle iletişim araçları tarafından kitlelere sunulmaktadır. Bu doğrultuda ortaya çıkan kitle kültürü ürünlerinin arasından hem büyük bir kitleye sunulan hem de toplumların seçimiyle bu ürünlerin arasından sıyrılarak popülerleşen içerikler ve ürünler popüler kültürü oluşturmaktadır. Medya, toplumlara tüketebilecekleri içerikler hazırlamakta ve bu içeriklerle sanat ve bilim gibi daha çok seçkin kesim olarak adlandırılan sınıflara ait olduğu bilinen olguları da tüketicilerin kullanımına sunmaktadır. Bu nedenle sanat ve bilim, seçkin sınıfa ait olmaktan çıkarak, standartlaştırılarak ve metalaştırılarak kitlelerin tüketimine sunulmaktadır. Günümüzde hepimizin içinde yer aldığı yeni medyayla birlikte ortaya çıkan sosyal medya mecralarında“bilimsel bilginin”kullanılması ve sunulması, bilimin de metalaşmasına neden olmaktadır. Bu tezde hem Geleneksel medyada, geleneksel kitle iletişim araçlarıyla bilimsel bilginin günümüze kadar nasıl popülerleştirildiği hakkında bilgiler verilirken hem de yeni medya ile birlikte doğan Youtube kapsamında bilimsel bilgi kullanılarak hazırlanan içerikler, nasıl sunuldukları ve nasıl popüler hale getirildikleri içerik analizi ile incelenmekte ve değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Humankind has built culture as its ways of existence and perpetuated it throughout the ages. As populations change and evolve, so do their cultures. Starting with the birth of the internet, the advancements in information and communication technologies have led to the development of mass culture and popular culture as concepts. The broad definition of culture encompasses all the ways of life from how humans faced nature to everyday practices of communities. Since the transformation of the production methods during the Industrial Revolution, culture has been communicated to the people by mass media. The content and products, which have gained popularity by standing out among the other mass culture products that were offered to large audiences and also through the choices of communities, make up popular culture. The media create content for societies to consume. Arts and science, previously considered to belong the more elite classes, are also made available to the consumers as part of the content the media communicate. As a result, arts and science are no longer the domain of the elite classes alone, and are much more standardized and commodified today for the masses to consume. The use and presentation of“scientific knowledge”in today's social media channels that emerged with the now ubiquitous new media also leads to the commodification of science. In addition to providing information about how scientific knowledge is commodified via the media, this thesis also reviews and evaluates Youtube content created with references to scientific knowledge by using content analysis methodology.