18-30 Yaş arası bireylerde geçmişe dönük aile öngörülemezliği ile madde kullanma eğilimi arasındaki ilişki
The relationship between historical family unpredictability and substance use tendency in individuals aged 18-30
- Tez No: 747496
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AMAN SADO ELEMO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Aile Öngörülemezliği, Madde Kullanma Eğilimi, Madde Bağımlılığı, Family, Family Unpredictability, Substance Use Tendencies, Substance Abuse
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmanın amacı, 18-30 yaş arası bireylerde geçmişe dönük aile öngörülemezliği düzeyi ile madde kullanma eğilimi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bireyin yetiştiği ortamda maruz kaldığı öngörülemezlik ile madde kullanma eğilimi arasında anlamlı bir ilişki olabileceği düşünülmektedir. Bu araştırmada Geçmişe Dönük Aile Öngörülemezliği Ölçeği (GDAÖÖ) ve Madde Kullanma Eğilimi Ölçeği (MKEÖ) kullanılmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma örneklemini 18-30 yaş arası bireyler oluşturmaktadır. Ölçme araçları çevrimiçi süreçlerle 18-30 yaş arası bireylere uygulanmıştır. Hazırlanan ölçek sorularını 300'ü (%57,7) kadın ve 220'si (%42,3) erkek olmak üzere 520 birey yanıtlamıştır. Yapılan araştırmada kullanılan ölçekler aracılığıyla elde edilen verilerin analizi SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen bulgular dikkate alındığında geçmişe dönük aile öngörülemezliği ile madde kullanma eğilimi arasında anlamlı pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu iki değişkenin aralarındaki ilişkinin incelenmesinin sonucunda elde edilen bulguların gelecekte yapılacak çalışmalar için faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to analyze the association between historical unpredictability and the tendency for using substances in people aged 18 to 30. A relevant association between an individual's unpredictibility in their upbringing and their proclivity for using substances may have a strong relationship. The study employed the retrospective familial unpredictability scale, the drug use tendency scale, and the researcher's Sociodemographic Information Form. Individuals between the ages of 18 and 30 comprise the study population. Through online methods, measuring techniques were used for persons between 18 and 30. The scale questionnaires were completed by 520 people, 300 (57.7%) of whom were women and 220 (42.3%) were males. The analysis of the data obtained through the scales used in the research was made using the SPSS program. According to the results, there is a notable positive association between historical familial unpredictability and the tendency to use substances. Considering the findings, it was concluded that there is a significant positive relationship between retrospective family unpredictability and substance use tendency.