Avrupa Birliği ve Türk Hukukunda mücbir sebep
Force majeure in the European Union and Turkish Law
  1. Tez No: 747660
  2. Yazar: ESRA DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÖZKAN DUVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mücbir Sebep, Mücbir Sebebin Unsurları, Hizmet Kusuru, Avrupa Birliği Adalet Divanı, Birincil ve İkincil Normlar, Yönerge, Force Majeure, Elements of Force Majeure, Fault of Service, European Union Court of Justice, Primary and Secondary Norms, Directiv
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
İnsan iradesinden bağımsız, dış etkenlerden meydana gelen mücbir sebep, zarar ve olay arasındaki nedensellik bağını ortadan kaldırarak borcun ihlaline sebep olur. Tarafların önlem alma yükümlülüklerini aşan olağanüstü, sıra dışı bir doğaya sahip ve planlansa dahi atılabilecek tüm adımlara rağmen gerçekleşmesi öngörülemeyen ve engellenemeyen bir olgudur. Kanunlarda mücbir sebep hallerinin neler olduğu belirtilerek bir takım düzenlemeler yapılmışsa da kavram olarak tanımlanmamış ve unsurları üzerinden tanımlanması yoluna gidilmiştir. Günümüzde dünya genelinde yaşanan Covid 19 pandemisi, ülke genelinde yaşanan yangınlar, sel baskınları ve en son Ukrayna-Rusya savaşı ile mücbir sebep hallerine tanıklık ettiğimiz bu dönemde kavramın önemi ve etkileri de yaşanarak bizzat görülmektedir. Çalışmamızın ilk bölümünde, unsurları üzerinden mücbir sebep kavramının tanımlanması yapılmış, ikinci bölümde mücbir sebep kavramının farklı hukuk dallarında ele alınışı değerlendirilerek, teknolojik gelişmelerin mücbir sebep kavramının unsurları üzerinde yarattığı etki ve bu etkinin idarenin hizmet kusuruna yansımalarına yer verilmiştir. Son bölümde, Yargıtay-Danıştay kararları ve Avrupa Birliği Adalet Divanı kararları ile uygulamadan örneklerle mücbir sebep hallerinin neler olduğu, hukuki sorumluluğa ve edimin ifasına etkileri, süreç içerisinde hangi hallerin mücbir sebep olma niteliğini kaybettiği, yeni ortaya çıkan mücbir sebepler dava ve olay bazında açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Force majeure is caused by external factors, independent of human will, and it eliminates the causal link between the damage and the event which results in the removal of debt. It is a phenomenon that has an extraordinary, unusual and unpredictable nature which exceeds the obligations of individuals to take measures, as it cannot be prevented despite all the preparatory steps that can be taken regarding a force majeure event. Although some regulations have been introduced into the law that identifies the force majeure conditions, force majeure has not been defined as a concept, instead, it has been defined through its elements. Nowadays, we can witness the importance and effects of force majeure through real-life examples such as the Covid-19 pandemic, fire and flood incidents which took place throughout the country and, most recently, the Ukraine-Russia war. The first part of the study defines force majeure by referring to its elements, the second part analyses force majeure in different branches of law, and further explains the effect of technological developments on the elements of the concept of force majeure and the way in which those developments influence administration's service fault matters. The last part of the study attempts to explain the elements of force majeure, its effects on legal responsibility and payment of a debt, situations that lose their force majeure nature in the process, and the newly emerged force majeure elements by referring to cases and events in the decisions of the High Court of Appeal, Council of State and the Court of Justice of the European Union.