Türkiye'de sosyal politika ve sosyal yardımlaşma kültürü
Social politics and social aid culture in Turkey
- Tez No: 747737
- Danışmanlar: PROF. YASİN AKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: social aid, charity, social state, poverty and welfare institutions
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sosyal politikalar anlamı ve kapsamı bakımından kapitalist modernleşmenin sonucunda ortaya çıkan son derece modern bir kavram olarak karşımızda durmaktadır. Sosyal poltikaya geniş anlamda baktığımızda ise sosyal politikayı, toplumu sosyal bakımdan yükseltmek ve bu amaçla, bireylerin sahip olmaları gerektiği kabul edilen hayat seviyesi alt sınırının üzerine, kendi ekonomik güçleriyle sınırlı olmadan ulaşabilmelerini sağlayacak sosyal, ekonomik, hukuki ve kurumsal gerekleri gerçekleştirecek devlet ve toplum düzenini geliştirmek için toplum adına devlet ve hükümetin benimsediği sosyo-ekonomik ilke ve uygulamalardır. Sosyal politikalarla ilgili tanımlar ve yeni çalışmalarda son dönemlerde bir hayli fazlalaşmıştır. sosyal politika uygulamalarının farklı coğrafyalarda farklı zamanlarda ortaya çıktığı ve sosyal politika uygulama biçimlerinin devletten devlete, toplumdan topluma değişiklikler göstermektedir. Sosyal politikaların kapitalizmin ortaya çıkardığı eşitsizliklerin giderilmesi amacıyla, toplumdaki alt gelir grubuna ve yoksullara nasıl bakıldığı, dünyadaki ve Türkiye'deki tarihsel bağlamı içerisinde göz önüne alınmıştır.Sosyal yardımlaşmanın bir kültür olarak ele alındığı bu çalışmada Osmanlı'dan günümüze Türkiye'de sosyal yardım kavramının nasıl anlaşıldığı ve sosyal yardımların nasıl yapıldığı üzerinde durulmaktadır. Sosyal yardım kültürü ile doğrudan alakalı olduğunu düşündüğüm yoksulluk kavramıda bu çalışmada ele alınmıştır. ?Yoksulluk?, ?yoksulluk kültürü?, ?kent yoksulluğu?, ?mutlak yoksulluk?, ?göreli yoksulluk?, ?subjektif yoksulluk? gibi kavramlar üzerindeki tartışmalara değinilmiştir. İkinci bölümde ayrıca, sosyal yardımlaşma kültürünün önemli bileşenleri olan sosyal yardımda bulunan ve sosyal yardımları organize eden devlet, sosyal yardım dağıtma işi için kurulan sivil toplum kuruluşları ve sosyal yardımlarda bulunan bireyler incelenmiştir.Anahtar Kelimeler; Sosyal yardım, sadaka, sosyal devlet, sosyal yardım kurumları, yoksulluk
Özet (Çeviri)
Social politics, in terms of meaning and scope appear to be a very modern concept formed by the capitalist modernization. When examined from a wide perspective, social politics in general, aims at bringing society to a higher social level. Social politics are the socio economic practices and principals applied by the states and governments on behalf the society. This application covers social, economical, legal and institutional needs and intends to raise individuals? agreed standard of living above the lower limit. In terms of social politics, there has been an increase in various definitions and new studies in this area. Application of social politics appears in different regions at different times and application methods vary from society to society. Social politics aim at eliminating the inequalities created by capitalism and this study for the mentioned purpose examines how social politics deal with lower income groups. Needless to say, the historical context in the world and Turkey are taken into consideration during the study.In this study, social aid is perceived as a culture. The focus point is that how the concept of social aid is understood and practiced in Ottoman Empire and Turkey. The concept of poverty is dealt with in relation to social aid culture. Furthermore, discussions on concepts such as `poverty?, `poverty culture?, `absolute poverty?, `relative poverty?, and `subjective poverty? are also mentioned in this study. In the second part, we examine the government as the aider and the organizer, non-governmental organizations and their aid organizations and the individuals that are involved in social aid.