İstanbul'da yaşayan 18 yaş üzeri bireylerin apiterapi hakkındaki bilgi düzeylerinin ve farkındalıklarının incelenmesi
Examining the knowledge levels and awareness about apitherapy of individuals over 18 YEARS of age living in İstanbul
- Tez No: 747800
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAĞFİRET ABDULVELİ BOZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Apiterapi, Arı Ürünleri, Bal, İstanbul, Apitherapy, Bee Products, Honey, Istanbul
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarının giderek yaygınlaşması apiterapi uygulamaları da popüler bir hale getirmiştir. Kişiler hastalıkların semptomlarını hafifletmek, sağlığı korumak ve bağışıklığı güçlendirmek için arı ürünlerini tercih eder bir hale gelmiştir. Bu tercihler yanlış uygulamaları ve yanlış ürün seçimlerini de beraberinde getirmiştir. Literatürde apiterapi ile ilgili bilgi düzeyine yönelik az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada apiterapi alanındaki bilgi birikimlerini incelemek, apiterapi ile ilgili eksik ya da yanlış bilinen noktaları saptamak, apiterapi bilgisinin kaynağını ve apiterapi ürün tercihlerini saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 15/03/2022 – 29/03/2022 tarihleri arasında İstanbul'da yaşayan 353 birey çalışmaya katılmıştır. Verilerin toplanması için apiterapi bilgi düzeyi ve farkındalıkların incelenmesi amacıyla anket formu geliştirilmiştir. Gönüllü olan katılımcılar çevrimiçi platformda anketi doldurmuşlardır. Araştırmada verilerin istatistiksel değerlendirmesi IBM SPSS 22 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların 279'unu kadın bireyler 73'ünü erkek bireyler oluşturmaktadır. Katılımcıların çoğunluğu 25-34 yaş aralığındadır. Katılımcılarının çoğunun eğitim düzeyi üniversitedir ve çoğu sağlık çalışanı değildir. Katılımcıların çoğu apiterapi hakkında bilgi sahibidir ve bilgilerinin kaynağı internettir. En çok kullanılan arı ürününün bal olduğu belirtilmiştir, arı ürününün en çok tercih sebebi bağışıklığı güçlendirmektir. Katılımcıların çoğu arı ürünlerini eczaneden aldıklarını belirtmişlerdir. Sonuç: Çalışmanın sonuçlarına göre katılımcılar arasında apiterapi uygulamaları ve kullanımları açısından farklılıklar gözlemlenmektedir. Toplumun apiterapi hakkında daha çok bilgilendirmeye ve eğitime ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The increasing prevalence of traditional and complementary medicine practices has made apitherapy practices popular. People have come to prefer bee products to alleviate the symptoms of diseases, protect health and strengthen immunity. These preferences have brought with them wrong practices and wrong product choices. There are few studies in the literature on the level of knowledge about apitherapy. In this study, it is aimed to examine the knowledge in the field of apitherapy, to determine the missing or wrong points about apitherapy, to determine the source of apitherapy information and apitherapy product preferences. Materials and Methods: Between 15/03/2022 – 29/03/2022, 353 individuals living in Istanbul participated in the study. In order to collect data, a questionnaire form was developed to examine the knowledge level and awareness of apitherapy. Volunteer participants filled out the questionnaire on the online platform. Statistical evaluation of the data in the research was made using the IBM SPSS 22 package program. Results: Of the participants, 279 are female and 73 are male. The majority of the participants are between the ages of 25-34. The education level of most of the participants is university and most of them are not health professionals. Most of the participants are knowledgeable about apitherapy and the source of their knowledge is the internet. It has been stated that the most used bee product is honey, the most preferred reason for bee products is to strengthen immunity. Most of the participants stated that they bought bee products from the pharmacy. Conclusion: According to the results of the study, differences are observed among the participants in terms of apitherapy practices and uses. Society needs more information and education about apitherapy.