Yara iyileşmesinde kalsiyum kobesilat etkisi
  1. Tez No: 747823
  2. Yazar: RESUL KUZU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAHATTİN PEKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Yara iyileşmesi, Sıçan, Kalsiyum Dobesilat, hidroksiprolin, Anjiyogenez, İnflamasyo, Wound Healing, Rat, Calcium Dobesilate, hydroxyproline, Angiogenesis, Inflammation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Doku bütünlüğünde meydana gelen bozulma (yara) vücut tarafından onarılmaya çalışılır. İyileşmeye başlayan yarayı birçok faktör etkiler. Yara iyileşmesi konusundan çok çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Çalışmamızda; çeşitli hastalıklarda klinik kullanımı olan kalsiyum dobesilatın, yara iyileşmesi üzerine etkisini incelemeyi planladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Adıyaman Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma Merkezi Hayvan Deneyleri laboratuvarında yerel etik kurul onayı ile gerçekleştirilmiştir. Deney için 24 Wistar albino sıçan rastgele her biri 8'er kişilik 3 gruba ayrıldı: Genel anestezi ve antisepsi sağlandıktan sonra sırt bölgesi derisine 2 cm'lik kesi yapılarak yaralar sekonder iyileşmeye bırakıldı. Kalsiyum dobesilat 21 gün süre ile grup 2'ye 100 mg/kg/gün, grup-3'e 200 mg/kg/gün gavaj yoluyla verildi. Cerrahi işlem sonrası yara yüzey alanı küçültme oranı; 3., 5., 7., 10., 14. ve 21. günlerde ölçüldü ve Walker Formülü ile hesaplandı. 21. günün sonunda tüm ratlara genel anestezi uygulandı ve yara bölgesi ortada bırakılarak histopatolojik ve biyokimyasal inceleme için yaklaşık 4x3 cm tam kalınlıkta deri eksize edildi. Daha sonra hayvanlar yüksek doz anestezik ilaçlarla sakrifiye edildi. Yara iyileşmesi incelemesinde inflamasyon, anjiyogenez, granülasyon ve reepitelizasyon parametreleri kullanılarak histopatolojik değerlendirme yapıldı. Değerlendirmemizde Ehrlich ve Hunt tarafından modifiye edilen Philips Skalasını kullandık. İstatistiksel analiz için Statistical PackagefortheSocialSciences (sürüm 25. 0, SPSS, Chicago, IL, ABD) kullandık Bulgular: Çalışmamız sonucunda; yara yüzey alanlarının küçülme oranında, cerrahi sonrası ilk 10 günlük ölçümlerde gruplar arasında anlamlı bir farklılık yoktu fakat: 14.ve 21. günlerdeki ölçümlerde grup-3'te diğer gruplara göre anlamlı derecede azalma gözlemledik. KD'nin yara iyileşmesinde inflamasyon ve anjiyogenezi doza bağımlı olarak baskıladığına, granülasyon ve reepitelizasyonu üzerinde herhangi bir etkisinisin olmadığına dair bulgular elde ettik. Biyokimyasal analizde, KD'nin hidroksiprolin düzeyini, doza bağlı olarak arttırdığını gözlemledik. Sonuç: KD'nin, yara iyileşmesinde inflamasyon ve anjiyogenezi baskılarken; granülasyon ve reepitelizasyonu etkilemediğini; ayrıca hidroksiprolin miktarını arttırdığını ve yara yüzey alanında daha büyük oranda küçülme sağladığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Purpose: The deterioration in tissue integrity (wound) is tried to be repaired by the body. Many factors affect the wound that begins to heal. A wide variety of studies have been conducted on wound healing. In our study; We planned to examine the effect of calcium dobesilate, which has clinical use in various diseases, on wound healing. Materials and Methods: This study was conducted in the Animal Experiments laboratory of Adıyaman University Experimental Animal Research Center (ADYU-DEHAM) with the approval of DEHAM-HADYEK local ethics committee. 24 Wistar albino rats selected for the experiment were randomly divided into 3 groups of 8 each: After antisepsis was provided to the back areas of all rats under general anesthesia, a 2 cm full-thickness skin incision was made. His wounds were left to heal secondary. Daily dressings were done with physiological saline. From the working groups; A solution containing calcium dobesilate was given by gavage at a dose of 100 mg/kg/day to the 2nd group and 200 mg/kg/day to the 3rd group for 21 days. The rate of surface area reduction in all wounds following the surgical procedure; Wound surface area was measured on the 3rd, 5th, 7th, 10th, 14th and 21st days and was calculated with the Walker Formula. At the end of the 21st day, all rats were given general anesthesia and a full-thickness skin of approximately 4x3 cm was excised for histopathological and biochemical examination, leaving the wound area in the middle. Then the animals were sacrificed with high-dose anesthetic drugs. In the histopathological examination of wound healing, inflammation, angiogenesis, granulation and reepithelialization tissue; It was evaluated using the Philips Scale modified by Ehrlich and Hunt. Statistical analysis was performed using Statistical PackagefortheSocialSciences (version 25.0, SPSS, Chicago, IL, USA). Results: While KD suppresses inflammation and angiogenesis in wound healing; does not affect granulation and reepithelialization; we can also say that it increases the amount of hydroxyproline and provides a greater reduction in the wound surface area. We obtained findings that KD suppresses inflammation and angiogenesis in wound healing in a dose-dependent manner and has no effect on granulation and reepithelialization. In the biochemical analysis, we observed that KD increased the hydroxyproline level in a dose-dependent manner. Conclusion: While KD suppresses inflammation and angiogenesis in wound healing; does not affect granulation and reepithelialization; we can also say that it increases the amount of hydroxyproline and provides a greater reduction in the wound surface area.