Obez adölesanlarda hepsidin ve IL-6 düzeylerinin demir eksikliği ve/veya demir eksikliği anemisi ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship of hepcidin and IL-6 levels with iron deficiency or iron deficiency anemia in obese adolescents
  1. Tez No: 747850
  2. Yazar: KÜBRA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEMAN GÜLSAN YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obez adölesan, demir eksikliği anemisi, hepsidin ve IL-6, Obese adolescent, iron deficiency anemia, hepcidin and IL-6
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: Tüm dünyada yaygın olarak görülen ve önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite, pek çok sistem gibi hematolojik sistemi de etkiler. Obezitede gelişen subklinik inflamasyon ve buna ikincil olarak artan hepsidin ve IL-6 düzeylerinin demir metabolizması üzerinde önemli etkilerinin olduğu bilinmektedir. Çalışmamızda demir eksikliği (DE) ve demir eksikliği anemisi (DEA) olan obez adölesan olgularla (Grup 1), kontrol grubu obez adölesan olgular (Grup 2) karşılaştırılarak, iki grup arasında hepsidin ve IL-6 düzeylerinin farkı ve demir eksikliği anemisi gelişmesine katkılarının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Çocuk Endokrinoloji/Hematoloji-Onkoloji Bölümleri'ne başvuran, 10-18 yaş aralığında ve pubertal evresi 'Tanner Evre 2' ve üzerinde olan 85 obez adölesan olgu dahil edildi. Tüm olgulardan ayrıntılı anamnez alındı, antropometrik inceleme ve fizik muayeneleri yapıldı. Demir eksikliği ve demir eksikliği anemisini değerlendirmek üzere tam kan sayımı ve demir parametreleri ile hepsidin ve IL-6 düzeyleri çalışıldı. Grup 1 ve Grup 2 arasında hepsidin ve IL-6 düzeylerinin farkı ile, demir eksikliği tablosunu üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla istatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan olgularda, obeziteye ikincil görülmesi beklenen kronik inflamasyon anemisi tablosundan ziyade klasik DE/DEA tablosu belirlendi. 85 obez adölesan olgunun 23'ünde DE, sadece 5'inde DEA tespit edildi. Bulgular istatistiksel olarak değerlendirildiğinde, gruplar arasında hepsidin ve IL-6 düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Sonuç: Çalışmamızda obez adölesanlarda DE/DEA gelişimi açısından hepsidin ve IL-6 düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Bu durum, obez adölesan olgularımızda görülen DE/DEA tablosunun kronik inflamasyon tablosundan ziyade büyümenin hızlanmasıyla demir ihtiyacının artması ve nutrisyonel demir eksikliği ile daha çok ilişkisinin olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Obesity, a globally widespread public health problem, affects the hematological system like many other systems. It has been known that subclinical inflammation that develops in obesity and secondary hepcidin and IL-6 levels have important effects on iron metabolism. In our study, we aimed to compare obese adolescent subjects with iron deficiency (ID) and iron deficiency anemia (IDA) (Group 1) with obese adolescent subjects in the control group (Group 2) and to investigate the difference in hepcidin and IL-6 levels between the two groups and other factors that may affect the development of iron deficiency anemia. Material and Method: We included 85 obese adolescents between the ages of 10-18 years with a pubertal stage of at least“Tanner Stage 2”who were admitted to the Pediatric Endocrinology/Hematology-Oncology Departments. Detailed anamnesis of the subjects was obtained, and anthropometric and physical examinations were performed. Complete blood count and iron parameters, hepcidin and IL-6 levels were studied to evaluate iron deficiency and iron-deficiency anemia. Statistical analysis was performed to determine the difference in hepcidin and IL-6 levels between Group 1 and Group 2 and the factors that may facilitate iron deficiency. Results: In the cases participating in the study, DE/DEA was determined rather than chronic inflammation anemia, which is expected to be secondary to obesity. Out of 85 obese adolescents, ID was detected in 23 participants and IDA was detected in only 5 of them. When the results were evaluated statistically, no significant difference was observed between hepcidin and IL-6 levels between the groups. Conclusion: In our study, no significant difference was found between hepcidin and IL-6 levels in terms of the development of DE/DEA in obese adolescents. This situation suggested that the classic DE/DEA seen in our obese adolescent cases may be more related to the increase in iron requirement due to the acceleration of growth and nutritional iron deficiency rather than the picture of chronic inflammation.