Percutaneous absorption enhancement of thiocolchicoside with different approaches: in vitro and ex vivo evaluation
Tiokolşikozit etken maddesinin perkütan absorpsiyonunun değişik yaklaşımlar ile artırılması: in vitro ve ex vivo değerlendirilmesi
- Tez No: 747853
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Tiyokolşikozid, Franz hücre difüzyon hücresi, lipozom, Derma roller, topikal formülasyon, HPMC, kitozan, Karpobol, Thiocolchicoside, Franz diffusion cell, Liposomes, Dermaroller, Topical formulation, HPMC, Chitosan, Carpobol
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Al-Zawati, M (2022). Tiokolşikozit Etken Maddesinin Perkütan Absorpsiyonunun Değişik Yaklaşımlar ile Artırılması: İn Vitro ve Ex Vivo Değerlendirilmesi.Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İlaç ve Kozmetik Üretim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı, İstanbul. Yüksek molekül ağırlıklı ve hidrofilik moleküllerin deriden penetrasyonu sınırlı olduğu için, bu tür moleküllerin deriden geçiş özelliklerini araştırmak amacı ile analjezik, anti-inflamatuar, kas gevşetici etkiye sahip ve nispeten yüksek molekül ağırlıklı ve hidrofilik özellikte bir molekül olan Tiyokolşikozid (THC) çalışmamızda model etken madde olarak seçilmiştir. Bu tür özellikteki moleküllerin deriden penetrasyonlarını artırmak için farklı yaklaşımlar denenmiştir. İlk yaklaşım farklı özellikteki jel yapıcı polimerler (Hidroksipropilmetil selüloz, kitozan ve karbopol 934) farklı konsantrasyonlarda kullanılarak jel formülasyonları hazırlanmış ve franz difüzyon hücresi kullanılarak ilk önce yapay membran daha sonra da domuz derisi kullanılarak formülasyonlardan etken madde salımı değerlendirilmiştir. Salım özellkleri en iyi olan kitozan formülasyonu ile etken maddenin liposomal dispersiyonu birleştirilerek yeni bir formülasyon yapılmıştır ve dermaroller ile gözenek açılmış domuz derisi kullanılarak etken maddenin deriden geçiş özellikleri incelenmiştir. Örneklerdeki THC miktarı spektrofotometrik yöntem kullanılarak analiz edilmiş, istatistiki değerlendirme GraphPad Prism v.5.04 programı ile yapılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda % 2.5 kitozan formülasyonunun en iyi salım özelliği sergilediği ve mikroporasyon için kullanılacak dermaroller cihazının farklı tipteki iğne boyutlarına sahip modelleri ile deriden geçiş parametrelerinin ilerideki çalışmalarda araştırılması sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Al-zawati, M (2022). Percutaneous Absorption Enhancement of Thiocolchicoside with Different Approaches: In Vitro and Ex Vivo Evaluation. Yeditepe University Institute of Health Sciences, Drug and Cosmetics Production Technology Master Program, İstanbul. Thiocolchicoside (THC) as analgesic, anti-inflammatory, muscle relaxant drug, hydrophilic (relatively high MW, 563.3) have been chosen to present the behavior of hydrophilic and relatively high MW drugs which is not favorable for the permeation through the skin. To achieve our thesis aim which is study and evaluate the skin permeation enhancement of hydrophilic drugs and their topical penetration capability by using different drug delivery approaches, THC gel formulations were prepared by using 3 different gel polymers (HPMC, Chitosan, Carpobol) with 3 different percentages of each polymer, the permeation study was performed by Franz cells diffusion apparatus using the artificial membrane to choose the best percentage of each polymer, then with pig skin as permeation membrane to choose the best gel polymer type as suitable THC gel vehicle. In the third step, we hypothesized that preparing THC-loaded liposomes (one of the new drugs nanovesicles carriers' delivery systems) would increase THC permeation. Final step was (pig skin microporation) by Dermaroller® (mechanical microneedles) to create microchannels in pig skin as permeation membrane. Commercial marketed cream and ointment were involved in every step to compare the results with them and evaluate the skin permeation enhancement of prepared gel formulations. Samples analyzed by UV spectrophotometer; data statistically analyzed by GraphPad Prism v.5.04 program. Final result showed that THC in chitosan gel 2.5% formulation is most promising THC topical formulation, and has the highest drug release profile across pig skin after Dermaroller® application. We suggest the use of different types, sizes, and lengths of Dermaroller® must be evaluated with the same formulation in future studies.