Ortaokul öğrencilerinin matematik başarısı ve çevre farkındalığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between middle school students' mathematical success and environmental awareness
  1. Tez No: 747892
  2. Yazar: HİLAL YENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, çevre farkındalığı, çevre eğitimi, matematik başarısı, environment, environmental awareness, environmental education, mathematics achievement
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin matematik başarısının çevre farkındalıkları ile ilişkisinin açıklanmasıdır. Bu sebeple tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İzmir Karabağlar Tahir Merzeci Ortaokulu 8. Sınıf düzeyinde eğitim gören 159 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama amacıyla Matematik Başarı Testi ve Çevre Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 23 programı kullanılmıştır; öğrencilerin Matematik Başarısı ile çevre farkındalıkları arasındaki ilişkiyi tespit etmek için Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı hesaplanmış ayrıca Frekans (f), Yüzde (%) ve verilerin normal dağılıma uyup uymadıkları Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk sınamaları ile değerlendirilmiştir. Normal dağılıma uyan verilerin; analizi için ikili karşılaştırmalarda Bağımsız Örneklem T testi, ikiden daha fazla değişkenin karşılaştırılmasında ise; ANOVA kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Matematik başarısı ile çevre farkındalığı arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı belirlenmiştir. Matematik düzeyine göre çevre farkındalığı değerlendirildiğinde anlamlı bir farkın olmadığı, ama kısmi bir doğrusallık olduğu saptanmıştır. Çevre farkındalığının matematik başarısını etkilemediği, cinsiyetlerin çevre farkındalığı üzerinde bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Cinsiyete göre Matematik başarısı değerlendirildiğinde kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha başarılı olduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlara dayalı olarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to explain the relationship between Secondary School students' Mathematics achievement and environmental awareness. Thus, this research is based on survey design. The sample of the research consists of 159 students studying at the 8th grade of İzmir Karabağlar Tahir Merzeci Secondary School. Mathematics Achievement Test and Environmental Awareness Scale were used for data collection in the research. SPSS 23 program was used for the analysis of the obtained data; Pearson product-moment correlation coefficient was estimated in order to understand the relation between“the mathematical achievement”and 'environmental awareness''. Furthermore, Frequency (f), Percentage (%) was used. The data fit the normal distribution was evaluated by Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests. Data with normal distribution; Independent Sample T test for pairwise comparisons, for comparison of more than two variables; ANOVA was used. As a result of the research, it was determined that there was no significant relationship between mathematics achievement and environmental awareness. When environmental awareness was evaluated according to the level of mathematics, it was found that there was no significant difference, but a partial linearity. It was determined that environmental awareness did not affect mathematics achievement, and gender had no effect on environmental awareness. When mathematics achievement was evaluated according to gender, it was seen that female students were more successful than male students. There have been variable suggestions from the results of the research.