Michael Haneke film afişlerinin biçim ve içerik olarak incelenmesi
The formal and contextual analysis of Michael Haneke movie posters
  1. Tez No: 747909
  2. Yazar: ŞENAY TÜFEKCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇINLA ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Michael Haneke, Afiş Tasarımı, Film Afişleri, Grafik Tasarım, Tipografi, İmge, Michael Haneke, Poster Design, Movie Posters, Graphic Design, Typography, Image
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Grafik tasarımın bir ürünü olan afişler, her bireyin erişimine sunulmuş alanlarda sergilenmek üzere sözcüklerin ve resimli materyallerin birleşimi olarak geliştirilmektedir. Belirli bir bilgiyi, kavramı ya da mesajı aktarmak için tasarlandığı düşünüldüğünde afiş sanatı kasıtlı bir sanat olarak nitelendirilebilir. Mesaj veya bilgi iletimi sağlaması sebebiyle bir tür iletişim aracı işlevine dönüşen afişin, izleyici ile etkileşim halinde olması sanatsal yönüne ağırlık verilmesi durumunu anlamlı hale getirmektedir. Bir bakışta anlaşılabilir, izleyiciye duyuru veya reklam iletebilir yeterlilikte tasarlanarak üretim-tüketim konularının yanı sıra, içeriğinde sosyal, siyasal ve kültürel temalar da barındırabilen afişler, kişilerin bilinçaltına birtakım mesajlar yerleştirme konusunda elverişli araçlardır. Kişisel ve kolektif tarihin kapsamında olan kültürel olguların kayıt altına alınmasını sağlayan film afişleri, kültürel afişler dahilinde incelenmektedir. Film afişleri, filme dair bilgilere görsel olarak erişilmesini sağlayarak zaman ve mekân bağlamında hatırlatma yaparken filmleri tarihsel, estetik ve kültürel bir çerçeveye yerleştirmeye olanak tanımaktadır. Film afişleri, ortaya çıktıkları dönemin sanat anlayışını yansıtırken değişken anlamlar da barındırması ile dikkat gerektiren kültürel eserlerdir. Michael Haneke'nin yönetmenliğini yaptığı sinema filmlerinin afişlerine ait tipografik ve görsel unsurlar arasındaki uyumu temel tasarım ilke ve elemanları doğrultusunda inceleyen bir nitel araştırma yapılmıştır. Haneke'nin sinema filmlerine ait olan afiş tasarımlarına ilişkin tipografik ve görsel düzenlemelerin birbiriyle ve filmin konusu, anlatım biçimi ve atmosferiyle biçim ve içerik yönünden uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Banners, a product of graphic design, are developed as a combination of words and illustrated materials to be displayed in spaces accessible to each individual. When it is thought that it is designed to convey a certain information, concept or message, poster art can be described as an intentional art. The fact that the poster, which has turned into a kind of communication tool function because it provides message or information transmission, interacts with the audience makes it meaningful to focus on its artistic aspect. Posters, which can be understood at a glance, can convey announcements or advertisements to the audience and contain social, political and cultural themes as well as production-consumption issues, are convenient tools for placing certain messages in people's subconscious. Movie posters, which enable the recording of cultural phenomena within the scope of personal and collective history, are examined within the scope of cultural posters. Movie posters provide visual access to information about the movie, while reminding them in the context of time and space, they allow to place movies in a historical, aesthetic and cultural framework. Movie posters are cultural artifacts that require attention as they reflect the understanding of art of the period in which they emerged, and also contain variable meanings. A qualitative research has been conducted that examines the harmony between typographic and visual elements of the posters of motion pictures directed by Michael Haneke in line with the basic design principles and elements. It has been seen that the typographic and visual arrangements of the poster designs of Haneke's movies are in harmony with each other and with the subject, expression style and atmosphere of the film in terms of form and content.