Mekanik konusundaki düşünce deneylerinin tutum, kavramsal anlama ve argüman becerilerine etkisi
The effects of thought experiments about mechanics on attitude, conceptual understanding and argumantation skills
  1. Tez No: 747949
  2. Yazar: ÖZGE TAĞLUKTİMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ÜNAL ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünce deneyi, argüman, kavramsal anlama, mekanik, Thought experiment, argument, conceptual understanding, mechanic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, düşünce deneyleri ile zenginleştirilmiş çalışma yapraklarının fen bilgisi öğretmen adaylarının mekanik konusundaki kavramsal anlamalarına, argüman oluşturma becerilerine, fizik ve fizik laboratuvar dersine yönelik tutumlarına etkisini araştırmaktır. Uygulama 2019-2020 öğretim yılı güz yarıyılında, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği anabilim dalında öğrenim görmekte olan 1. sınıf fen bilgisi öğretmen adayları ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grupları, 1. sınıflardan başarı ortalaması birine yakın iki grup belirlenerek rastgele olarak deney ve kontrol grubu olarak atanmasıyla oluşturulmuştur. Deney grubuna, düşünce deneyi ile başlayıp geliştirilen çalışma yaprakları dağıtılarak öğretmen adaylarından, verilen düşünce deneylerini ön bilgileriyle zihinlerinde canlandırarak bir hipotez kurmaları ve nedenini açıklamaları istenmiştir. Daha sonra, öğretmen adaylarından düşünce deneyi kısmında kurmuş olduğu hipotezi, gerçek deneyde elde ettiği veriler ile tekrar yorumlayarak bir argüman modeli oluşturması istenmiştir. Kontrol grubunda ise; deney grubu için geliştirilen çalışma yaprağının düşünce deneyi kısmı çıkartılarak dağıtılmıştır. Öğretmen adaylarına aynı mekanik kavramın açıklanmasına yönelik normal bir deney düzeneği kurdurularak veriler toplatılmış ve bu verileri yorumlayarak bir argüman modeli oluşturması istenmiştir. Tüm gruplardaki öğretmen adaylarının süreç içerisindeki argüman oluşturma modelleri Cho ve Jonassen (2002) tarafından geliştirilen tartışma kalitelerini belirlemek için hazırlanmış ölçeğe göre değerlendirilip verilerin sayısallaştırılarak bilgisayar ortamına aktarılması sağlanmıştır. Araştırmada öğretmen adaylarına 'Fizik Tutum Ölçeği (FYDTÖ)', 'Fizik Laboratuvarına Yönelik Tutum Ölçeği (FLDYTÖ)', 'Mekanik Açık Uçlu Kavramsal Anlama Formu (MAUKAF)' ön test- son test olarak uygulanıp deney ve kontrol grubunun karşılaştırılması yapılmıştır. Öğretmen adaylarının Mekanik Açık Uçlu Kavramsal Anlama Sorularından aldıkları puanlara göre seçilen başarılı (1), orta(1) ve zayıf(1) olmak üzere toplam 3 kişiyle görüşme yapılarak süreç içerisinde kullanılan çalışma yaprakları hakkında görüş alınıp içerik analizi yapılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, öğretmen adaylarının MAUKAF'na vermiş oldukları yanıtlar incelendiğinde deney grubundaki öğretmen adaylarının son test puanlarının kontrol grubundaki öğretmen adaylarının son test puanlarına göre anlamlı olarak farklılaşmadığı görülmüştür. Öğretmen adaylarının, argüman modeli oluşturma becerileri incelendiğinde deney ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu farklılığa göre düşünce deneyi ile zenginleştirilen çalışma yapraklarının öğretmen adaylarının süreç içerisinde argüman oluşturma becerilerine katkı sağladığı belirtilmiştir. Deney ve kontrol grubunda yer alan öğretmen adaylarının fizik ve fizik laboratuvar derslerine yönelik tutumları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Elde edilen sonuçlar alan yazındaki benzer çalışmalar ile karşılaştırılmış ve ileride yapılacak çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of study is to search the effect of pre-service science teachers' attitude on physics and physics laboratory lessons, their ability to create argumentation, their conceptval understanding about mechanics. The study is conducted with pre-service science teachers who are in their first year studying in science education department in 9 Eylül University in 2019-2020 academic year in fall semester. Sample was divided into experimental and control groupwith random selection by determining two groups from first year classes which have near academic success rate. It's requested from pre-service science teachers' to hypothesize abouth given thought experiment first with their imagination and after that they asked to explain the reasons, by handing out developped worksheets which start with thought experiment. In this process, teachers' who are mentioned above, are asked to create argumentation by reinterpreting the hypothesis of previous thought experiments data with the real experiment data. In this process, pre- service science teachers' are asked to create an argument model by reinterpreting the thought experiment hypothesis data with real experimant data. Meanwhile in the control group, the thought experiment part of the study sheet develophed for the experimental group was removed. To explain the same mechanistic concept to the pre-service teachers, data were collected by establishing a normal experimental setup and they were asked to interpet this data and create an argument model. The argument generation models of the pre-service teachers in all groups in the process were evaluated according to the scale developed by Cho and Jonassen (2002) to determine the quality of the discussion, and the data were the digitized and transferred to the computer environment. In the research, 'Physics Attitude Scale', 'Attitude Scale Towards Physics Laboratory', 'Mechanical Open Ended Conceptual Understanding Form' were applied to pre-test and post-test, and the experimental and control groups were compared. The content analysis was carried out by interviewing 3 people (successful 1, medium 1, weak 1) selected according to the scores of the pre-service teachers from the mechanical open –ended conceptual understanding questions, and getting their opinions on the worksheets used in the process. According to the results obtained in the study, when the answers given by the pre-service science teachers to the MAUKAF were analyzed, it was observed that there was no difference between the post-test scores of the pre-service teachers in the experimental group compared to the post-test scores of the pre-service teachers in the control group. When the pre-service teachers' ability to create an argument model was examined, a significant diffirence was found between the experimental and control groups. According to this diffirence, it was stated that the worksheets enriched with the thought experiment conributed to the pre-service science teachers ability to create arguments in the process. There was no significant difference between the attitudes of pre-service teachers in the experimental and control groups towards physics and physics laboratory courses.The results obtained were compered with similar studies in the literature and suggestions for future studies were preented.