Covıd-19 pandemisi sürecinde görünmeyen kadın emeği
Invisible women's labor during the covid-19 pandemic process
  1. Tez No: 748007
  2. Yazar: ŞEVVAL GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ev İçi Emek, Covid-19 Pandemisi, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Feminist Kuram, Sosyal Hizmet, Domestic Labor, Covid-19 Pandemic, Gender Roles, Feminist Theory, Social Service
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Ev içi emek toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kapitalist sistemin yarattığı eşitsizlikler ile karakterize, hem sosyal hem de ekonomik nitelikte bir sorundur. Toplumsal cinsiyet sorunu olarak ev içi işlerin sadece kadınlar tarafından yapılması ve kapitalist sistem sorunu olarak özel alanda kapitalist sistemin kendine ücretsiz işçiler yaratmasıdır. Covid-19 dönemi gibi evrensel çaptaki kriz durumunda kırılgan gruplar içerisinde yer kadınlar ev içi emeklerinin artışı yönünden sıkıntılar yaşamıştır. Araştırmada Covid-19 döneminde kadınların ev içi emeklerinin, Covid-19 döneminden önceki dönemle karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve ev içi emek ile toplumsal cinsiyet rollerine bakış açılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada kartopu örnekleme tekniği kullanılarak 32 kadınla yarı yapılandırılmış görüşme formu tekniği kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak katılımcılarla en az 45 dakikalık görüşmeler yapılmış ve elde edilen bulgular içerik analizi yöntemi ile irdelenmiştir. Çalışma sonucunda kadınların Covid-19 döneminden önce medeni durumları, çalışma durumu, hane içerisinde yaşadığı kişi sayısı ve yaşları ev içi emeklerinin fazla olmasına sebep olurken Covid-19 dönemiyle birlikte pandemiye özgü durumların da eklenmesiyle diğer döneme göre ev içi emekleri daha çok artış göstermiş ve katılımcılar Covid-19 döneminin getirdiği durumlarla birlikte diğer döneme göre iki kat daha fazla olumsuz etkilenmiştir. Bu sebeple ev içi emek sorununun Covid-19 döneminde önemli bir sorun olduğu ve bu konuda çeşitli sosyal politikaların yapılması gerektiği saptanmıştır. Bu sosyal politikaların yapılması ve uygulanması için ise sosyal hizmet disiplini ve sosyal hizmet uygulamalarına gereksinim duyulduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Domestic labor is a problem of both social and economic nature, characterized by gender inequality and inequalities created by the capitalist system. As a gender issue, domestic work is done only by women, and as a capitalist system issue, the capitalist system creates unpaid workers in the private sphere. In the event of a global crisis such as the Covid-19 period, women among the vulnerable groups experienced difficulties in terms of increasing their domestic labor. In the study, it was aimed to examine the domestic labor of women in the Covid-19 period in comparison with the period before the Covid-19 period and to evaluate their perspectives on domestic labor and gender roles. In this study, in which the qualitative research method was used, interviews were conducted with 32 women using the snowball sampling technique, using the semi-structured interview form technique. At least 45 minutes of interviews were conducted with the participants using a semi-structured interview form, and the findings were analyzed by content analysis method. As a result of the study, while the marital status, employment status, number of people in the household and age of women before the Covid-19 period caused their domestic labor to be higher, with the addition of pandemic-specific situations with the Covid-19 period, their domestic labor increased more compared to the other period and the participants With the situations brought by the Covid-19 period, it has been adversely affected twice as much as the other period. For this reason, it has been determined that the problem of domestic labor is an important problem in the Covid-19 period and that various social policies should be made in this regard. It has been understood that social work discipline and social work practices are needed in order to make and implement these social policies.