Rusya-Suriye ilişkilerinin ekonomi politiği
Political economy of Russia-Syria relations
- Tez No: 748008
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SANEM YAMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dış Politikası, Dış Politika Analizi, Rusya'nın Dış Politikası, Suriye Krizi, Rusya-Suriye İlişkileri, Foreign Policy, Foreign Policy Analysis, Russian Foreign Policy, Syrian Crisis, Russia-Syria Relations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölge Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Dış politika aynı zamanda modern ve karmaşık bir kavramdır. Dış politika, ülkenin dış dünya ile ilişkilerini yansıtan bir ayna olarak tanımlanmaktadır. Her ülke, diğer ülkeleri etkilemeyi amaçlayan özel bir dış politika izlemektedir. Devletin dış politikası, çoklu kazanımlar elde etmeyi veya zararlardan kaçınmayı amaçlar. Rusya da kuruluşundan bu yana kendi çıkarlarını gerçekleştirmeye yönelik çeşitli dış politikalar izlemektedir. Rusya'nın izlediği dış politikalar, Rusya'nın durumuna veya amacına göre çeşitlilik taşımaktadır. Bazen Rusya'nın diğer ülkelerle yakınlaşmaya yönelik diplomatik bir politika izlediğini görüyoruz. Diğer zamanlarda, amaçlarına ulaşmak için silah gücünü kullandığını görüyoruz. Rus dış politikasının çeşitliliğinin temel nedeni Rusya'nın iç durumudur. Rusya'nın gücü ve iç istikrarı mevcutken uyguladığı dış politika, zaman zaman başına gelen krizlerde izlediği politikalardan farklılık göstermektedir. Rusya'nın Ortadoğu'ya yönelik ilgisi Rus İmparatorluğu'nun ortaya çıkmasıyla başlamıştır. Rusya İmparatorluğu sıcak denizlere ulaşmak için çeşitli politikalar izlemiş, Sovyetler Birliği döneminde ise Moskova, Ortadoğu'ya geniş bir ilgi göstermiş ve özellikle emperyalist güçlere karşı verilen kurtuluş hareketlerine destek vererek bölge ülkeleriyle ittifaklar kurmaya çalışmıştır. Sovyetler Birliği'nin dağılması ve Yeltsin'in iktidara gelmesinden sonra Rusya ile Ortadoğu ülkeleri arasında ilişkiler soğumuştur. Ancak bu durum Rusya'da Putin'in iktidara gelmesiyle değişti. Putin, Rusya'nın küresel bir güç statüsünü geri kazanmak için Ortadoğu'ya yönelik çeşitli politikalar izlemiştir. Dolayısıyla Arap arenasındaki en büyük müttefiki olan Suriye rejiminin kurtarılmasına Rusya'nın karşılık vermesi şaşırtıcı olmadı. Arap Baharı denilen dönemde Suriye devriminin patlak vermesinden sonra, Suriye, topraklarının çoğunu Suriye muhalefet kuvvetlerine ve silahlı örgütlere kaptırdıktan sonra Rus yardımı Suriye ordusunu desteklemek için geldi. Bu araştırma, Rusya'nın Suriye'deki rolünden ve Rusya'nın bu müdahale sırasında elde ettiği ekonomik ve siyasi faydalardan bahsetmenin yanı sıra, Rusya'nın Ortadoğu'ya yönelik dış politikasının tarihsel bir incelemesini amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Foreign policy is also a modern and complex concept. Foreign policy is defined as a mirror reflecting the country's relations with the outside world. Each country pursues a special foreign policy aimed at influencing and influencing other countries. The foreign policy of the state aims to achieve multiple gains or avoid losses. Since its establishment, Russia has followed various foreign policies to realize its own interests. The foreign policies pursued by Russia vary according to Russia's situation or purpose. Sometimes we see that Russia follows a diplomatic policy aimed at getting closer with other countries. Other times, we see him using the power of arms to achieve his goals. The main reason for the diversity of Russian foreign policy is Russia's internal situation. The foreign policy implemented by Russia while it had power and internal stability differs from the policies it followed during the crises that happened from time to time. Russia's interest in the Middle East began with the emergence of the Russian Empire. The Russian Empire followed various policies to reach the warm seas, and during the Soviet Union period, Moscow showed a wide interest in the Middle East and tried to establish alliances with the countries of the region, especially by supporting the liberation movements against the imperialist powers. After the disintegration of the Soviet Union and Yeltsin's coming to power, relations between Russia and the Middle East countries have cooled. However, this situation changed with Putin's coming to power in Russia. Putin pursued various policies towards the Middle East in order to restore Russia's status as a global power. So it was not surprising that Russia responded to the rescue of the Syrian regime, its biggest ally in the Arab arena. After losing most of Syrian territory to Syrian opposition forces and armed organizations, Russian aid came to support the Syrian army. After the outbreak of the Syrian revolution during the so-called Arab Spring. This research aims at a historical examination of Russia's foreign policy towards the Middle East, as well as talking about Russia's role in Syria and the economic and political benefits Russia achieved during this intervention.