Bazı uçucu ve sabit yağ kombinasyonlarının caenorhabditis elegans yaşlanma modelinde antı-agıng etkilerinin araştırılması
Investigation of the anti-aging effects of some essential and fixedc oil combinations in the caenorhabditis elegans aging model
  1. Tez No: 748046
  2. Yazar: YAĞMUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EVREN OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: C. Elegans, Enzim, Hücre, Termotolerans, Yaşam Süresi, C. Elegans, Cell, Enzyme. Life Span, Thermotolerance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakognozi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Yaşlanma; vücut hücrelerinin DNA, lipit, protein gibi moleküllerinin sürekli çm. hasara uğramasıyla gerçekleşen, ilerleyen süreçtir. Çalışmanın amacı çeşitli yağ kombinasyonlarının yaşlanma karşıtı etkilerinin araştırılmasıdır. Bu sebeple C. elegans termotolerans çalışması, elastaz ve kollajenaz enzim inhibisyonu deneyi ve hücre kültürü sitotoksix site deneyleri yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Termotolerans için N2 tipi C. elegans kullanılarak, ölü-canlı karşılaştırması yapılmıştır. Hareketlilik, canlılık belirtiçi olarak kullanılmıştır. Enzim inhibisyonu testleri in vitro olarak gerçekleştirilmiştir. Hücre kültüründe sitotoksite çalışması yapılmıştır. Hücreler yağ kombinasyonlarına maruz bırakıldı ve % canlılık hesaplandı Bulgular: Termotolerans testine göre kontrol grubu 4,70±0,13; Kayısı-kakule grubu 5,44 ±15 ; avokado-kakule 7,10±0,16; kayısı-lavanta 8,05±0,23 ve son olarak avokado-lavanta yağ kombinasyonlarında 10,71±0,29 gün hayatta kalma süresi tespit edilmiştir. Yağ kombinasyonlarının elastaz ve kolajenaz enzim inhibisyonu üzerinde anlamlı etki göstermediği görülmüştür. Hücre kültürü çalışmasında avokado-lavanta yağ kombinasyonunun kontrol grubu ve diğer kombinasyonlara kıyasla hücre canlılığı üzerinde olumlu etkisi görülmüştür. Sonuç: Hem C. elegans hem de hücre çalışmalaarı sonucunda yaşam süresi üzerinde en etkili kombinasyonun avokado-lavanta olduğu görülmektedir. Bunun yanında lavanta yağı, kakule yağına oranla ve avokado yağının da kayısı yağına göre canlılık üzerine daha etkili olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Aging; It is a progressive process that occurs when the molecules of the body cells such as DNA, lipid, and protein are constantly damaged. The aim of the study is to investigate the anti-aging effects of various oil combinations. For this reason, C. elegans thermotolerance study, elastase and collagenase enzyme inhibition assay and cell culture cytotoxicity experiments were performed. Materials and Methods: The number of living or dead C. elegans was experimentally evaluated depending on their response to oil combination. Motility offers a useful assay for the potential of nematode-based drug/chemical screening. In vitro enzyme inhibition assays were performed. Cytotoxicity study was performed on the cell line. Cells were exposed to oil combinations and then % viability was calculated. Results: According to the thermotolerance test, following survival days were observed: the control group; 4.70±0.13, apricot-cardamom group; 5.44±15, avocado-cardamom; 7.10±0.16, apricot-lavender; 8.05±0.23, avocado-lavender group; 10.71±0.29. It was observed that oil combinations did not have a significant effect on elastase and collagenase enzyxcme inhibition. In the cell assay, the avocado-lavender oil combination improved on cell viability compared to the control group and other combinations. Conclusion: As a result of both C. elegans and cell studies, it is seen that the most effective combination on lifespan is avocado-lavender. In addition, it can be said that lavender oil can be more effective than cardamom oil and avocado oil can be more effective on vitality than apricot oil.