İnsan ve nesne ilişkisi bağlamında heykelde taşınabilirlik olgusu
The portability of the sculpture in the context of human and object relations
  1. Tez No: 748138
  2. Yazar: BENGİSU KINAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY ŞAHİNLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Nesne, İnsan, Heykel, Taşımak, Eşya, Object, Person, Sculpture, Carry, Goods-Belongigs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsanın nesneyle olan ilişkisi, hayatta kalma ve dünyayı anlamlandırma adına günümüzde dahil devam etmektedir. İlkel dönemde insan fiziksel ve soyut durumlara karşı ürettiği nesnelerin estetik kaygılarla biçimlendirmiş ve üzerlerine işlediği tılsım nitelikli göstergeler eklemiştir. Bu nesnelerini koruyucu olarak vücudunda veya eşyalarının bezemelerinde kullanmış, hatta gündelik kullandığı, yanında taşımadığı eşyalarına bile işleyerek mühürlemiştir. Bir sanat nesnesi olabilecek niteliğe getirdiği nesneleri ve eşyaları, dönemi ve yapan-kullanan kişi hakkında bilgiler vermiş, kültürel birikim sağlayarak günümüz sanatının, sanatçısının seçimlerinde ve uygulamalarında etkili olmuştur. Nesne sözlük tanımlarıyla irdelenmiş, insan ve sanatla olan ilişkileri incelenmiştir. Nesnenin, sanat nesnesi olma sürecine değinilerek dönemler üzerinden örneklerle açıklanmıştır. Taşıma kelimesinin sözlük tanımlarında yan anlamlarının, sanat nesnesi kullanımlarında tekabül edebileceği görülmüş; taşımak, taşınabilir, taşıyıcı, taşınan kelimelerinin, sanatı taşıma eyleminde yer aldıkları vasıflar açıklanmıştır. Nesnenin genel bir tanım olması sebebiyle, gündelik kullanım nesnesi kavramını özele indirgemek için eşya olgusu incelenmiş, malzeme olarak eşyanın dönüşümü ve eşya ile öğrenme yollarına değinilmiştir. Heykelde taşıma durumları incelenmiş; bu bağlamda taşıyıcısının ve taşıma sebeplerinin neler olabileceğini göstermek adına gruplandırılmış; heykelini, nesnesini taşıyan ve taşıtan sanatçıların, taşıma, taşınabilir, taşıyıcı, taşınan, taşıma vasfı eklenen, taşımaya uygun görülen tanımları örneklerle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Man's relationship with the object continues today to survive and to give meaning to the world. Primitive age man made the objects he produced for physical and abstract events with aesthetic concerns and added talismanic indicators. Man has used these objects as a protector on his body or his belongings, and has magically sealed it to himself and the things. He gave information about the objects and belongings, the period and the person who made and used them, which he brought to the quality of being an art object, and has been effective in the choices and practices of today's art and artist by providing cultural accumulation. Dictionary definitions of the object were made, and its relations with people and art were examined. The process of the object as an art object is explained with examples over art periods. In the dictionary definitions, it was seen that the side meanings of the word transport may be appropriate for the use of an art object; the qualities of the words transport, transport, transport, transport that they are involved in the act of carrying art were described. Since the object is a general definition, goods are also studied, and its transformation as a material and how the belongings can be learn are studied. How the sculpture can be transported has been studied, the reasons for its transportation have been looked at, and the transportation of the sculpture as an act of art has been exemplified. Definitions of transport, portable, carrier, transported, added to the qualification of transport, deemed suitable for transport are explained with examples.