Spor takımı evangelizmi ile taraftarların spor marka ürünlerini satın alma bağımlılığı arasındaki ilişki
The relationship between sports team evangelism and fans' dependability to buy sports brand products
  1. Tez No: 748303
  2. Yazar: FATOŞ DEGİRMENCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD EMRAH YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Evangelizm, Taraftar, Fanatizm, Pazarlama, Satın Alma Bağımlılığı, Evangelism, Adherents, Fanaticism, Marketing, Buying Addiction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi ve Rekreasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada spor takımı evangelizmi ile taraftarların spor marka ürünlerini satın alma bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya, Türkiye'de bulunan üniversitelerde Spor Yöneticiliği bölümünde öğrenim gören öğrenciler katılmıştır. Araştırma verileri anket aracılığıyla 191 kadın ve 231 erkek katılımcı olmak üzere toplam 422 öğrenciden elde edilmiştir. Araştırma grubuna veri toplamak amacıyla uygulanan anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların demografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Kişisel Bilgi Formu, ikinci bölümde 5'li likert tipi“Spor Takımı Evangelizmi (eFANgelizm) Ölçeği'' ve son bölümde 5'li likert tipi ”Satın Alma Bağımlılığı Ölçeği'' kullanılmıştır. Katılımcılardan toplanan verilerin analizinde güvenilirlik için Cronbach Alfa katsayısı test edilmiştir. Verilerin dağılımını test etmek amacıyla normallik testi uygulanmıştır. Farklılık testlerinde Varyans Analizi (ANOVA) ile T-testi ve son olarak spor takımı evangelizmi ile satın alma bağımlılığı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla basit korelasyon testi uygulanmıştır. Yapılan testler sonucunda, spor takımı evangelizmi ile satın alma bağımlılığı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. İstatistiksel olarak anlamlı olduğundan spor takımı evangelizmi arttıkça satın alma bağımlılığının da arttığı görülmektedir. Elde edilen sonuçlar ışığında, spor endüstrisine ve ilgili literatüre katkı sağlayacağı düşünülen öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between sports team evangelism and the dependence of fans to buy sports brand products. Students studying in the Department of Sports Management at universities in Turkey participated in the research. The research data were obtained from a total of 422 students, 191 female and 231 male participants, through the survey. The questionnaire, which is applied to the research group to collect data, consists of three parts. In the first part, the Personal Information Form was used to determine the demographic characteristics of the participants, in the second section, the 5-point likert type“Sports Team Evangelism (eFANgelism) Scale”and in the last section, the 5-point likert-type“Purchasing Addiction Scale”was used. In the analysis of the data collected from the participants, the Cronbach Alpha coefficient was tested for reliability. Normality testing was performed to test the distribution of the data. In the difference tests, T-test with Analysis of Variance (ANOVA) and finally simple correlation test were applied to determine the relationship between sports team evangelism and purchasing dependence. As a result of the tests, a significant positive relationship was found between sports team evangelism and purchasing addiction. Since it is statistically significant, it is seen that as the evangelism of the sports team increases, the dependence on purchasing also increases. In the light of the results obtained, suggestions that are thought to contribute to the sports industry and related literature have been introduced.