Alerjik rinitli hastalarda çörek otu (nigella sativa) yağının dâhilen kullanımının serum total IGE, hemogram parametreleri ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of internal use of black seed (ni̇gella sati̇va) oil on serum total İGE, hemogram parameters and quality of life in patients with allergic rhinitis
  1. Tez No: 748349
  2. Yazar: SEHER USTA HEYBAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YASER MÜSLÜMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Beslenme ve Diyetetik, Kulak Burun ve Boğaz, Allergy and Immunology, Nutrition and Dietetics, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Alerjik Rinit, Çörek Otu, Total IgE, Yaşam Kalitesi, Allergic Rhinitis, Black Seed, Quality of Life, Total IgE
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Alerjik rinit tanılı hastalarda çörek otu yağının oral yoldan kapsül formunun kullanımının; serum total IgE, hemogram parametreleri ve yaşam kalitesi üzerindeki etkileri incelenerek çörek otu yağı takviyesinin alerjik rinit tedavisinde yardımcı bir tedavi metodu olarak kullanılabilme durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz polikliniğinde 18-65 yaş aralığında orta-şiddetli alerjik rinit tanılı 56 hasta ile Ağustos 2021-Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışma (n=28) ve kontrol (n=28) gruplarına ayrılan hastalar 4 hafta farmakolojik tedavi almıştır, çalışma grubu ek olarak günde 2 kez çörek otu yağı kapsülü tüketmiştir. Hastalara tedavi öncesi (0. gün) ve sonrası (30. gün) total IgE, hemogram testi ve yaşam kalitesi ölçeği uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 23.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma ve kontrol gruplarında tedavi öncesi ve sonrası eozinofil sayısı, eozinofil yüzdesi ve total IgE değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Yaşam kalitesi ölçeği ve burun semptomları puan ortalamaları her iki grupta tedavi sonrası belirgin şekilde düşmüş olup tedavi öncesi değerlerine göre anlamlı farklılık saptanmıştır (p0,05). Sonuç: Çalışma ve kontrol gruplarında total IgE ve hemogram parametrelerindeki değişimin benzer olduğu, yaşam kalitesi ve burun semptomlarındaki iyileşmenin çalışma grubunda daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to evaluate the use of black seed oil supplement as an adjunctive treatment method in the treatment of allergic rhinitis by examining the effects of oral capsule form of black seed oil on serum total IgE, hemogram parameters and quality of life in patients with a diagnosis of allergic rhinitis. Materials and Methods: This study was carried out between August 2021-March 2022 with 56 patients between the ages of 18-65 years who applied to the Health Sciences University Istanbul Bağcılar Training and Research Otorhinolaryngology polyclinic with a diagnosis of moderate-to-severe allergic rhinitis. Patients divided into study (n=28) and control (n=28) groups received pharmacological treatment for 4 weeks, the study group additionally consumed black seed oil capsules twice a day. Total IgE, hemogram test and quality of life scale were applied to the patients before (day 0) and after (day 30) treatment. SPSS 23.0 program was used in the statistical analysis of the data. Results: There was no statistically significant difference in the eosinophil count, eosinophil percentage and total IgE values before and after treatment in the study and control groups (p>0.05). The mean scores of the quality of life scale and nasal symptoms decreased significantly after the treatment in both groups, and a significant difference was found compared to the pre-treatment values (p0.05). Conclusion: It was concluded that the changes in total IgE and hemogram parameters were similar in the study and control groups, and that the improvement in quality of life and nasal symptoms was higher in the study group.