Türk borçlar hukukunda temerrüt faizini ve ceza koşulunu aşan zarar
Damages exceeding default interest and penalty clauses in Turkish law of obligations
- Tez No: 748350
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRİYE ŞEN DOĞRAMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Zarar kavramı, Aşkın zarar, Temerrüt faizini aşan zarar, Ceza koşulunu aşan zarar, Concept of damages, Further damages, Damages exceeding the default interest, Damages exceeding the penalty clause
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Birbirleri ile etkileşime girmek zorunda olan insanların bu toplu ya da bireysel etkileşimleri sonucunda zarar görmeleri toplumsal yaşamın doğası gereğidir. Bu nedenle, zarar, hukukun ortaya çıkmasından bu yana güncelliğini hiç yitirmeyecek biçimde tartışılan ve sürekli geliştirilen bir kavram olagelmiştir.“Türk Borçlar Hukukunda Temerrüt Faizini ve Ceza Koşulunu Aşan Zarar”isimli çalışmamız içerisinde ilk olarak zarar kavramı ele alınmıştır. Zarar kavramının tanımı, zarar ile ilgili teoriler ve farklı farklı ihtiyaçlara cevap vermesi için ortaya çıkarılmış ayrımlar doğrultusunda oluşmuş zarar türleri ilk bölümde açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, para borçlarında borçlu temerrüdü ve zararın temerrüt faizini aşması durumunda gündeme gelen aşkın zararın tazmini konusu üzerinde durulmuştur. Konu bütünlüğünün sağlanması için para borcu, borçlu temerrüdü ve temerrüt faizi gibi ilişkili konular ele alındıktan sonra, aşkın zararın tespiti üzerinde durulmuş ve bazı sık rastlanılan aşkın zarar kalemleri ve tazminat hesabı anlatılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise, ceza koşulunu aşan zarar ele alınmıştır. Ceza koşulunun tanımı, özellikleri, hukuki niteliği ve unsurları açıklanmaya çalışıldıktan sonra muaccel olması ve hükümleri üzerinde durulmuştur. Alacaklını ceza koşulu ile karşılanamayan bir zarara uğramış olması durumunda bu zararını tazmin ettirebilmesinin şartları ele alınarak çalışma neticelendirilmiştir. Çalışmanın hazırlanma sürecinde doktrindeki görüşler ele alınmış ve özellikle aşkın zararın tespiti gibi birbiri ile farklılıklar gösteren hükümler kurulan konularda mahkeme kararlarına da olabildiğince geniş ölçüde yer verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human kind have to get into collective or individual interactions with each other. As a result of these interactions, which occurs as the nature of social life, that people who have to interact with each other suffer damages. For this reason, damages has been a concept that is constantly discussed and developed since the emergence of law. Firstly, the concept of damages was discussed in this“Damages Exceeding Default Interest and Penalty Clauses in Turkish Law of Obligations”titled study. The definition and the theories about the damages and the types of damages that have been created in line with the distinctions that have been created to respond to different needs have been tried to be explained in the first section. In the second part, the debtor's default in money debts and the compensation of the excess loss in case the loss exceeds the default interest are emphasized. In order to ensure the integrity of the subject, after dealing with related issues such as money debt, debtor default and default interest, the determination of excess loss was discoursed and some common excess loss types and the calculation of compensation were explained. In the third and last part, the damage exceeding the penalty clause was discussed. After trying to explain the definition, characteristics, legal nature and elements of the penal clause, how it become due and its provisions are emphasized. The study has been concluded by explaining the conditions of compensation for the damages that occur in the event that the obligee has suffered and cannot be covered by the penalty. In the process of preparing the study, the views in the doctrine were discussed and the court decisions -especially the decisions that differ from each other- were also tried to be included as widely as possible.