Serbest zaman ilgilenimi, rekreasyonel akış deneyimi, rekreasyonel fayda ve serbest zaman tatmininin tekrar katılım niyeti üzerine etkisi
The effects of leisure involvement, recreational flow experience, leisure benefit, and leisure satisfaction on re-participation intention
- Tez No: 748352
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET SOYER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman İlgilenimi, Rekreasyonel Akış Deneyimi, Algılanan Fayda, Serbest Zaman Tatmini, Tekrar Katılım Niyeti, Leisure Involvement, Recreational Flow Experience, Leisure Benefits, Leisure Satisfaction, Re-participation Intention
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı serbest zaman etkinliklerine düzenli olarak katılan bireylerde serbest zaman ilgilenimi, rekreasyonel akış deneyimi, rekreasyonel fayda ve serbest zaman tatmininin tekrar katılım niyeti üzerine etkisini incelemektir. Çalışmaya rekreasyonel etkinliklere aktif katılım sağlayan 990 yetişkin birey katılmıştır. Çalışmada, araştırma problemlerinin tam olarak çözümlenebilmesi için kasti örnekleme yöntemi seçilmiştir ve veriler çevrimiçi anket yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen verilerin tanımlayıcı istatistiklerinin (yüzde, frekans) yanı sıra, karşılaştırma analizleri için SPSS paket programı aracılığıyla ikili karşılaştırmalarda independent samples t test, ikiden fazla grubun karşılaştırılmasında one-way ANOVA ve farkın kaynağının belirlenmesinde Bonferroni Post-Hoc testi kullanılmıştır. Yine katılımcıların serbest zaman ilgilenimi, rekreasyonel akış deneyimi, rekreasyonel fayda ve tatmin düzeylerinin tekrar katılım niyeti üzerine etkisini belirlemek üzere kurulan modelin analizinde ise AMOS yazılımı kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde, bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki toplam etkileri dikkate alındığında, serbest zaman ilgileniminin yüksek düzeyde, serbest zaman tatmininin orta düzeyde, rekreasyonel akış deneyiminin ve rekreasyonel faydanın ise düşük düzeyde bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu değişkenler tekrar katılım niyeti üzerindeki etkinin %82'sini (R2=.82) açıklamaktadırlar. Sonuç olarak, serbest zaman ilgilenimi, rekreasyonel akış deneyimi, rekreasyonel fayda ve serbest zaman tatmini değişkenlerinin tekrar katılım niyetinin önemli yordayıcıları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of leisure involvement, recreational flow experience, recreational benefit, and leisure satisfaction on re-participation intention in individuals who regularly participate in leisure activities. One thousand three hundred and fifty five adult individuals who actively participate in recreational activities participated in this study. In the study, the purposeful sampling method was chosen in order to fully analyze the research problems and the data were obtained by the online survey method. In addition to the descriptive statistics (percentage, frequency) of the data obtained, independent samples t-test was used for pairwise comparisons, One-way ANOVA was used for comparison of more than two groups, and Bonferroni Post-Hoc test was used to determine the source of the difference using SPSS package program. Moreover, AMOS software was used in the analysis of the model, which was established to determine the effect of participants' leisure involvement, recreational flow experience, recreational benefit, and leisure satisfaction levels on re-participation intention. When the research findings were examined, considering the total effects of the independent variables on the dependent variable, it was determined that leisure involvement was a high effect, leisure satisfaction was a moderate effect, and recreational flow experience and recreational benefit were low effects. These variables explained 82% (R2= .82) of the effect on re-participation intention. As a result, leisure involvement, recreational flow experience, leisure benefit, and leisure satisfaction variables were found to be important predictors of re-participation intention.