Yamaç paraşütü pilotlarının serbest zaman ilgilenimi ile etkinlik doyumu arasındakı ilişkide rekreasyonel akış deneyiminin aracılık rolü
The mediating role of recreational flow experience in the relationship between paragliding pilots' leisure involvement and event satisfaction
  1. Tez No: 971151
  2. Yazar: HAMİT ŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ALPER GÜNGÖRMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest zaman ilgilenimi, Rekreasyonel akış deneyimi, Etkinlik doyumu, Yamaç paraşütü, Aracılık analizi, Leisure involvement, Recreational flow experience, Event satisfaction, Paragliding, Mediation analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon
Özet
Bu araştırmanın amacı, yamaç paraşütü pilotlarının serbest zaman ilgilenimi ile etkinlik doyumu arasındaki ilişkide rekreasyonel akış deneyiminin aracılık rolünü belirlemek ve bazı demografik değişkenlere göre karşılaştırmaktır. İlişkisel tarama modeli ile desenlenen araştırmanın evrenini rekreasyonel amaçla yamaç paraşütü yapan sertifikalı pilotlar oluşturmaktadır. Örneklemi ise kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 70'i kadın, 336'sı erkek toplam 406 pilot oluşturmuştur. Araştırmada“Kişisel Bilgi Formu”,“Serbest Zaman İlgilenimi Ölçeği”,“Rekreasyonel Akış Deneyimi Ölçeği”ve“Etkinlik Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve Hayes Process Model 4 aracılık analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde serbest zaman ilgilenimi, rekreasyonel akış deneyimi ve etkinlik doyumunda cinsiyete göre anlamlı farklılık bulunmamıştır. Eğitim düzeyi açısından lisansüstü mezunlarının her üç ölçekte de lise ve üniversite mezunlarına göre anlamlı düzeyde daha düşük puanlar aldığı belirlenmiştir. Pilotluk seviyesi değişkeninde serbest zaman ilgilenimi açısından deneyimli pilotların başlangıç seviyesindeki pilotlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek puanlar aldığı tespit edilmiştir. Etkinliğe katılım sıklığı ve toplam sorti sayısı değişkenlerinde serbest zaman ilgilenimi açısından anlamlı farklılıklar elde edilirken, rekreasyonel akış deneyimi ve etkinlik doyumunda anlamlı fark bulunmamıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiye bakıldığında serbest zaman ilgilenimi ile rekreasyonel akış deneyimi ve etkinlik doyumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Aracılık analizi sonuçları, serbest zaman ilgileniminin etkinlik doyumu üzerindeki etkisinde rekreasyonel akış deneyiminin tam aracılık rolü oynadığını göstermiştir. Sonuç olarak; elde edilen bulgular neticesinde serbest zaman ilgileniminin rekreasyonel akış deneyimi aracılığıyla etkinlik doyumunu pozitif yönde etkilediğini ve deneyim düzeyinin bu ilişkilerde farklı düzeylerde etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the mediating role of recreational flow experience in the relationship between leisure involvement and event satisfaction of paragliding pilots and to compare them according to some demographic variables. The population of the research, which was designed with a relational survey model, consists of certified pilots who do paragliding for recreational purposes. The sample consisted of a total of 406 pilots, 70 women and 336 men, selected by convenience sampling method.“Personal Information Form”,“Leisure Involvement Scale”,“Recreational Flow Experience Scale”and“Event Satisfaction Scale”were used in the research. Data were analyzed using independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis and Hayes Process Model 4 mediation analysis. When the research findings are examined, no significant difference was found in leisure involvement, recreational flow experience and event satisfaction according to gender. In terms of education level, it was determined that participants with a postgraduate degree had significantly lower scores in all three scales compared to high school and university graduates. In the pilot level variable, it was determined that experienced pilots received significantly higher scores than beginner level pilots in terms of leisure involvement. While significant differences were obtained in terms of leisure involvement in the variables of frequency of participation in the activity and total number of flights, no significant difference was found in recreational flow experience and event satisfaction. When the relationship between variables was examined, positive and significant correlations were found between leisure involvement and recreational flow experience and event satisfaction. Mediation analysis results showed that recreational flow experience played a full mediating role in the effect of leisure involvement on event satisfaction. In conclusion, the findings revealed that leisure involvement positively affects event satisfaction through recreational flow experience and that experience level is effective at different levels in these relationships.