The effect of histone deacetylase inhibition and autophagy modulation on the cholangiocarcinoma cells
Histon deasetilaz inhibisyonu ve otofaji modülasyonunun kolanjiokarsinoma hücrelerine etkisi
  1. Tez No: 748407
  2. Yazar: MÜNEVVER YENİGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL BAŞAK GENCER AKÇOK, DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL AKÇOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Onkoloji, Biology, Molecular Medicine, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolanjiokarsinoma, HDAC inhibitörleri, Otofaji modulatörleri, Kombinasyon terapisi, Cholangiocarcinoma, HDAC inhibitors, Autophagy modulators, Combination therapy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abdullah Gül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Safra yolu kanseri olarak da bilinen kolanjiokarsinom (CCA), safra yollarındaki epitel hücrelerinin farklılaşmasıyla oluşan heterojen bir malignite grubudur. CCA, ikinci en sık görülen primer karaciğer tümörüdür ve geç tanısı, refrakter tipi ve agresifliği ile dünya çapında hem artan orana hem de yüksek mortaliteye sahiptir. Otofaji modülatörlerinin ve HDAC inhibitörlerinin CCA'daki etkileri tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışma, CCA hastaları için otofaji ve HDAC inhibitörlerinin kombinasyonel tedavisi ile yeni bir tedavi yaklaşımı önermektedir. Kolanjiokarsinoma hücre hatları olan TFK-1 ve EGI-1 hücre hatları üzerinde HDAC inhibitörleri, otofaji modülatörleri ve HDAC inhibitörleri ile otofaji modülatörlerinin kombinasyonlarıyla elde edilen sonuçlarda, otofaji modülatörlerinden Nocodazole ve HDAC inhibitörlerinden MS-275 ve Romidepsin daha iyi bir sinerjistik etki gösterdi. Kombinasyonun hücre döngüsü analizinde, S fazında ve G2/M fazında baskılama sağlandı. Sonuç olarak, bu çalışma, CCA'da umut verici bir tedavi olan HDAC inhibitörleri ve otofaji modülatörlerinin önemli kombinasyonunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Cholangiocarcinoma (CCA), also known as biliary tract cancer, is a heterogeneous group of malignancies formed by the differentiation of epithelial cells in the biliary tract. CCA is the second most common primary liver tumor and it has both an increasing rate and high mortality worldwide with its late diagnosis, refractory type, and aggressiveness. The effects of autophagy modulators and HDAC inhibitors in CCA are not fully known. This study is proposed a novel treatment approach with the combinational therapy of autophagy and HDAC inhibitors for CCA patients. In results obtained with alone HDACis, alone autophagy modulators, and combinations of HDACis and autophagy modulators, Nocodazole from autophagy modulators and MS-275 and Romidepsin from HDAC inhibitors showed a better synergistic effect on the TFK-1 and EGI-1 cell lines of the cholangiocarcinoma. In cell cycle analysis of the combination, was achieved arrest at the S phase and G2/M phase. In conclusion, this study highlights the important combination of HDAC inhibitors and autophagy modulators, which is a promising therapy in CCA.