Valeriana türlerinin tedavide kullanılabilirliği üzerine bir değerlendirme
An evaluation on treatment possibilities of valeriana species
- Tez No: 748491
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ŞEN UTSUKARÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Valeriana, ethnobotany, isolation, activity, Alzheimer disease and anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 351
Özet
Caprifoliaceae familyasına ait olan Valeriana türlerinin tedavide kullanılışı Antik Yunan ve Roma dönemlerinden günümüze kadar gelmektedir. Ülkemizde 4 tanesi endemik olmak üzere 16 türü bulunmaktadır. Türlerin halk arasında sinirsel rahatsızlıklarda, uykusuzluk, anksiyete, kalp çarpıntısı, başağrısı, idrar yolları ve menstrüel rahatsızlıklarda kullanıldığı bilinmektedir. Türün kök ve rizomlarından elde edilen ekstrelerinde tespit edilen valepotriatların aktivitede rol oynadığı yapılan çalışmalar ile gösterilmiştir. Ayrıca uçucu yağının da sedatif olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bu çalışmada Valeriana türlerinin tercih edildiği hastalık tanımlarından başlayarak etnobotanik kullanımları, fitokimyasal içeriği ve farmakolojik aktiviteleri üzerine literatür taramaları yapılarak günümüzde tedavide kullanılabilirliği üzerine çıkarımlar yapılması amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Valeriana, etnobotanik, izolasyon, aktivite, Alzheimer hastalığı, anksiyete.
Özet (Çeviri)
The use of Valeriana species, which belong to the Caprifoliaceae family, in the treatment has come from the Ancient Greek and Roman periods to the present day. There are 16 species in our country, 4 of which are endemic. It is known that the species is used in nervous disorders, insomnia, anxiety, heart palpitations, headache, urinary tract and menstrual disorders among the people. Studies have shown that valepotriates detected in the extracts obtained from the roots and rhizomes of the species play a role in the activity. It is also known that its essential oil is used as a sedative. In this study, it is aimed to make inferences on the use of Valeriana species in treatment today by making literature reviews on their ethnobotanical uses, isolation and pharmacological uses, starting from the disease definitions in which Valeriana species are mostly preferred.