Sibel Eraslan'ın roman ve hikâyelerinde kadın kahramanlar
Heroines in Sibel Eraslan's novelsand stories
- Tez No: 748534
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ŞENLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sibel Eraslan, roman, hikâye, kadın kahraman, dinî olan, edebî olan, Sibel Eraslan, novel, story, heroine, religious, literary
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Son dönem kadın yazarlarımızdan olan Sibel Eraslan, siyasî platformda kadın etkinlikleri içinde yer almış, kadın ve çocuk hakları savunucusu olarak tanınmıştır. Edebî eserlerinde kalemini“kadınlar edebiyatı”kurma doğrultusunda kullanmıştır.“Dinî olan”la“edebî olan”ın birbirine olan mesafesinin Türk edebiyatında bir yarık oluşturduğunu ifade eden yazar bu açığı kapatmak niyetiyle kalemine sarılır. Üniversite yıllarından itibaren Doğu ve İslam kültüründen rol model kadınların peşine düşerek romanlarında“İslam Anneleri”nin hayatını edebiyatımıza taşıma gayreti içinde olmuştur. Hikâyelerinde ise çok yönlü ve çok çeşitli kadın karakterler çizmiştir. 1980 sonrası edebiyatımızda yalnızlaşma, yabancılaşma, kendini gerçekleştirme ve özgürlüğünü elde etme kaygısı gibi temalarla sıklıkla ele alınan kadınlara karşılık Eraslan'ın eserlerinde kadının bireyselliğiyle varoluşunun yanında içindeki anaç damarın ve yaradılış sırrının izi sürülmüştür. Bu çalışmada Sibel Eraslan'ın roman ve hikâyeleri incelenerek kadın kahramanların fiziksel ve ruhsal özelliklerinin izi sürülmüş, ayrıca olayların içinde bu kadınların taşıdığı mesajlara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sibel Eraslan, one of our recent women writers, has taken part in women's activities in the political platform and is known as a women's and children's rights defender. In her literary works, she used her pen to establish a“women's literature”. Expressing that the distance between the“religious”and the“literary”creates a rift in Turkish literature, the author clings to her pen with the intention of closing this gap. Since her university years, she has been trying to carry the life of“Islamic Mothers”to our literature by following role model women from Eastern and Islamic cultures. She has drawn versatile and diverse female characters in her stories. In contrast to women, who are frequently discussed with themes such as loneliness, alienation, self-realization and the anxiety of achieving freedom in our post-1980 literature, in Eraslan's works, besides the individuality and existence of women, the mother vein and the secret of creation were traced. In this study, Sibel Eraslan's novels and stories were examined, and the physical and spiritual characteristics of the heroines were traced, and the messages these women carried in the events were also mentioned.