Entelektüel sermaye ve yetenek yönetiminin kariyer yönetimi üzerine etkisi: Sosyo-demografik değişkenlerin aracı rolü
The effect of intellectual capital and talent management on career management: The mediating role of socio-demographic variables
- Tez No: 748535
- Danışmanlar: PROF. DR. AGÂH SİNAN ÜNSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi toplumu, bilgi yönetimi, entelektüel sermaye, yetenek yönetimi, kariyer yönetimi, Information society, knowledge management, intellectual capital, talent management, career management
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmanın yapılmasının temel amacı entelektüel sermaye ve yetenek yönetimi arasındaki ilişkinin kariyer yönetimi üzerine olan etkisi ile sosyo-demografik değişkenlerin aracılık rolünün incelenmesidir. Araştırmada entelektüel sermaye, yetenek yönetimi ve kariyer yönetimi arasındaki ilişki incelemek için Edirne, Kırklareli ve İstanbul illerinde faaliyet gösteren devlet ve özel bankalarda rastgele örneklem yöntemi ile seçilen çalışanlar üzerinde anket uygulanmıştır. Araştırmada farklı sosyo-demografik özelliklerle (yaş, medeni durum, cinsiyet, görev, öğretim durumu vb.) arasındaki ilişkiler de test edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda entelektüel sermaye ile yetenek yönetimi arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki, entelektüel sermaye ile kariyer yönetimi arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki, yetenek yönetimi ile kariyer yönetimi arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda entelektüel sermaye ile sosyo-demografik özellikler arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki, yetenek yönetimi ile sosyo-demografik özellikler arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki, kariyer yönetimi ile sosyo-demografik özellikler arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the effect of the relationship between intellectual capital and talent management on career management and the mediating role of socio-demographic variables. In order to examine the relationship between intellectual capital, talent management and career management in the research, a questionnaire was applied to employees selected by random sampling method in state and private banks operating in Edirne, Kırklareli and Istanbul provinces. In the study, the relationships between different socio-demographic characteristics (age, marital status, gender, duty, educational status, etc.) were also tested. As a result of this study, a positive and significant relationship was found between intellectual capital and talent management, a positive and significant relationship between intellectual capital and career management, and a positive and significant relationship between talent management and career management. At the same time, a positive and significant relationship was found between intellectual capital and socio-demographic characteristics, a positive and significant relationship between talent management and socio-demographic characteristics, and a positive and significant relationship between career management and socio-demographic characteristics.