Yeni Çağ Hareketleri ve sağlık
New Age Movements and health
- Tez No: 748605
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yeni Çağ Hareketleri, Modernizm, Post-Modernizm, Post-truth, Sağlık, New Age Movements, Modernism, Post-Modernism, Post-truth, Health
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Tarih sahnesi göz önünde tutulduğunda, ilk devirlerden beridir bireyler doğaüstü varlıklara ilgi duymuştur. Bireylerin bu ilgisi aynı zamanda çevresini de anlamaya / anlamlandırmaya yönelik olmuştur. Bu çaba din ile sistematize olmuştur. Ancak tarihin sürekli bir devinim içinde olması, bu düzenin bozulmasına ve bireylerin dinden uzaklaşmasına neden olmuştur. Bu bozulma sürecinin ardından dinin“yeniden dönüş”ü ve sistematize olması Yeni Çağ Hareketlerinin doğuşu ile farklı bir perspektif kazanmıştır. Yine tarih sahnesine bir göz atıldığında, insanlık ile var olmuş bir kavram da sağlıktır. Her iki sisteme de bakıldığında birey için birbirinden ayrılamaz konumdadır. Birey için gerek psikolojik gerekse fizyolojik sağlığı korumak ve ona erişmek her zaman en önemli öncüllerinden birisi olmaktadır. Bu eksende düşünüldüğünde, birey sağlıklı olma / kalma / erişme noktasında çeşitli kurumlara, inançlara başvurmuştur. Başvurduğu yerlerden biri de Yeni Çağ Hareketlerinden bazılarıdır. Bu çalışmanın amacı bireyin mevcut sağlığını koruma veya sahip olduğu hastalıklardan kurtulma vasıtası olarak Yeni Çağ Hareketlerini görüp görmediğini incelemektir. Nihai olarak, bu çalışmada, Yeni Çağ Hareketlerinin sağlık eksenini ve bireylerin bu hareketlere katılımında sağlık motivasyonunun etkili olup olmadığı araştırılacaktır. İkinci bölümde birey, sağlık ve din ilişkisi incelenmiş olup, dinlerin bu konu hakkındaki ifadelerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Yeni Çağ Hareketlerine genel bir bakışın ardından, hareketlerin daha iyi anlaşılması ve daha sonraki çalışmalara kolaylık sağlaması açısından taksonomiye gidilmiştir. Dördüncü bölümde Yeni Çağ Hareketlerinin arasında sağlık, alternatif tıp, şifacılık özellikleri ile ön plana çıkanlar anlatılmıştır. Bu anlatımın yanı sıra bireylerin bu hareketlere katılımında, sağlığını geri kazanma veya mevcut sağlığını koruma amaçlarının olup olmadığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Considering the historical scene, individuals have been interested in supernatural beings since the earliest times. This interest of the individuals has also been to understand / make sense of his environment. This effort has been systematized by religion. However, the fact that history is in constant motion has led to the disruption of this order and the alienation of individuals from religion. After this deterioration process, the“return”and systematization of religion gained a different perspective with the emerged of the New Age Movements. Again, when we look at the historical scene, another concept that has existed with humanity is health. Both systems are inseparable from each other. Protecting and attaining both psychological and physiological health for the individual has always been one of the most important antecedents. Considered on this axis, the individual has applied to various institutions and beliefs at the point of being healthy / staying / reaching. One of the places he applied to are some of the New Age Movements. The aim of this study is to examine whether the individual sees the New Age Movements as a means of protecting their current health or getting rid of their diseases. Finally, this study will investigate the health axis of the New Age Movements and whether health motivation is effective in the participation of individuals in these movements. In the second part, the relationship between individual, health and religion is examined and the expressions of religions on this subject are given. In the third chapter, after an overview of the New Age Movements, taxonomy was used for better understanding. In the fourth chapter, among the New Age Movements, health, alternative medicine and healing features are explained. In addition to this narrative, it has been examined whether individuals' participation in these movements has the purpose of gaining health or protecting their current health.