Farklı yöntemlerle uygulanan prostaglandin E2nin diş hareketi ve kemik metabolizması üzerine etkilerinin histopatolojik olarak incelenmesi
Histopathologic investigation of the effects of prostaglandin E2 administrated with different methods on tooth movement and bone metabolism
- Tez No: 196260
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDULVAHİT ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dinoproston, Diş hareketleri, Diş hekimliği, Ortodonti, Dinoproston, Tooth movement, Dentistry, Orthodontics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; Prostaglandin E2'nin farklı yöntemlerle uygulanmasının (intravenöz, submukozal ve intraligamenter) ortodontik diş hareketinin miktarı ve ilgili periodontal dokular üzerine etkilerini makroskobik, histopatolojik ve biyokimyasal olarak tavşanlarda invivo karşılaştırmaktır. Bu çalışmada 45 adet erkek genç erişkin Yeni Zelanda tavşanı kullanılmıştır. Tavşanlar 4 çalışma grubu ve 1 kontrol grubu olmak üzere toplam 5 gruba ayrılmıştır. 1.gruptaki tavşanlar (n=5) kontrol grubu olarak kullanılmış ve herhangi bir işlem yapılmamıştır. Çalışma grubundaki tavşanların üst kesici dişlerine distal yönde 20 gram kuvvet uygulayan spring takılmıştır. 2.gruba (n=10) sadece aparey, 3.gruba (n=10) aparey+intravenöz PGE2, 4.gruba (n=10) aparey+lokal(submukozal) PGE2, 5.gruba (n=10) ise aparey+intraligamenter PGE2 uygulanmıştır. PGE2, apareylerin takıldığı gün (0. gün), 1.gün, 3.gün, 7.gün ve 14.günde 10 ?g/ml konsantrasyonunda uygulanmıştır. Bütün tavşanlardan aparey takılmadan hemen önce ve deney sonunda (21.gün) kan örnekleri alınmıştır. Deney süresi (21 gün) sonunda tavşanlar öldürülmüş ve histolojik değerlendirme için premaksillaları çıkarılmıştır. Alınan örneklerden seri kesitler alınarak stereolojik yöntemle incelenmiştir. Alınan kan örnekleri üzerinde ise biyokimyasal analizler yapılmıştır. Ortodontik diş hareketi miktarı 21. günün sonunda ağız içinden elektronik bir kumpasla ölçülmüştür. Elde edilen bulgulara göre, lokal ve intraligamenter PGE2 uygulanması ortodontik diş hareketi miktarı ile osteoblast ve osteoklast sayısını belirgin şekilde artırmaktadır. İntraligamenter uygulamanın lokal uygulamaya göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ortodontik diş hareketinin serum Ca ve P düzeyini de artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to compare the effects of different PGE2 administration methods (intravenosus, submucosal, intraligamentary) on orthodontic tooth movement magnitude and related periodontal tissues in rabbits with macroscobic, histopathological and biochemical evaluations. In the study 45 young adult New Zelland rabbits were used. The rabbits were divided into 5 groups as being 4 study groups and 1 control group. The rabbits in Group I (n=5) were used as controls and no application was performed on them. A spring applying 20 gr distally directed forces was inserted on maxillary incisors of the rabbits in study group. Only appliance to the Group II (n=10), appliance+intravenosus PGE2 to the Group III (n=10), appliance+local (submucosal) PGE2 to the Group IV (n=10) and appliance+intraligamentary PGE2 to the Group V (n=10) was administrated for the study. 10 ?g/ml PGE2 was administrated when the appliance was inserted (0. day) and the following 1st, 3rd, 7th and 14th days. Before inserting the appliance and soon after the experiment (21th day) blood samples were taken from all rabbits. At the end of the experimental period (21 days) the rabbits were killed and premaxillas of them were extracted surgically for histologic evaluation. Serial sections were taken from the samples and examined by stereological methods. The blood samples were used for biochemical analysis. The amount of orthodontic tooth movement was measured at the end of 21th day by using digital caliper. In conclusion, local and intraligamentary PGE2 administration increases tooth movement and number of osteoblasts and osteoclasts significantly. Intraligamentary PGE2 administration is more efficient than local PGE2 administration. In addition it was found out that orthodontic tooth movement increases serum Ca and P levels.