Ortaöğretim kurumlarında çalışan beden eğitimi öğretmenlerinin empati eğilimleri
Empathy tendencies of physical education teachers working in secondary education institutions
  1. Tez No: 748653
  2. Yazar: MEHMET POLATOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmeni, Empatik Eğilim, Ortaöğretim, Physical Education Teacher, Empathic Tendency, Secondary Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ortaöğretim kurumlarında çalışan beden eğitimi öğretmenlerinin empati eğilimlerinin incelenmesidir Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim-öğretim Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bulunan ortaöğretim kurumlarındaki beden eğitimi öğretmenleri oluşturacaktır. Araştırmanın örneklemini ise Elazığ ili merkezinde faaliyet gösteren ortaöğretim düzeyindeki beden eğitimi öğretmenleri oluşturacaktır. Toplamda 226 anket toplanmıştır. Bulgular: katılımcıların empati düzeylerinde cinsiyet değişkeninde istatistiksel olarak anlamlı fark belirlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre erkek beden eğitimi öğretmenlerinin kadın beden eğitimi öğretmenlerine göre empati düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Mesleki yıl değişkeninde katılımcıların empati düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir. 16-20 yıl mesleki deneyime sahip olan beden eğitimi öğretmenlerinin empati düzeyleri daha yüksek olduğu görülmüştür. 21 yıl ve üzeri mesleki deneyime sahip olan beden eğitimi öğretmenlerinin empati düzeyleri en düşük olduğu belirlenmiştir Sonuç: Sonuç olarak, beden eğitimi öğretmenlerinin empati düzeylerininin cinsiyet değişkenine göre erkek beden eğitimi öğretmenlerinin kadın beden eğitimi öğretmenlerine göre empati düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca meslek yılı arttıkça empati düzeyinin azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the empathy tendencies of physical education teachers working in secondary education institutions. Material and Method: The universe of the research will be physical education teachers in secondary education institutions affiliated to the Ministry of Education in 2021-2022. The sample of the study will be secondary school physical education teachers operating in the city center of Elazig. A total of 226 questionnaires were collected. Results: A statistically significant difference was determined in the gender variable in the empathy levels of the participants. According to the gender variable, it was determined that the empathy levels of male physical education teachers were higher than female physical education teachers. A statistically significant difference was found between the empathy levels of the participants in the occupational year variable. It has been observed that physical education teachers who have 16-20 years of professional experience have higher empathy levels. It has been determined that physical education teachers who have 21 years or more professional experience have the lowest empathy levels. Conclusion: As a result, it was determined that the empathy levels of physical education teachers were higher according to the gender variable, the empathy levels of male physical education teachers compared to female physical education teachers. In addition, it was determined that the level of empathy decreased as the professional year increased.