Covid-19 salgını döneminde evde oynanan oyunlara yönelik ebeveyn görüşlerinin incelenmesi
Examination of parent views on games played at home during the Covid-19 epidemic
  1. Tez No: 748748
  2. Yazar: ALEV AKKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TAŞGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 salgını, çocuk, oyun, oyun kuramları, ebeveyn görüşleri, erken çocukluk dönemi, Covid-19 epidemic, child, game, game theories, parental views, early childhood
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Araştırma Covid-19 salgını döneminde evde oynanan oyunlara yönelik ebeveyn görüşlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmada nitel araştırma modellerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Katılımcıların demografik bilgilerine araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılarak ulaşılmıştır. Araştırmadaki katılımcılar, Erzurum ilindeki 2020-2021 yılında okul öncesinde öğrenim gören öğrencilerin ebeveynleri arasından amaçlı örnekleme yöntemlerinden tipik durum örnekleme yöntemiyle belirlenen 10 okul öncesi dönem çocuğunun ebeveynlerinden oluşmaktadır. Araştırmada ebeveynlerin Covid-19 salgını döneminde evde oynanan oyunlara yönelik görüşlerinin detaylı bir şekilde incelenebilmesi için 9 sorudan oluşan bir görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmacı görüşme esnasında görüşmeyi kayıt altına alırken görüşme formuna da cevapları aktarmıştır. Verilerin analizi için betimsel analiz kullanılmıştır. Verilerin kodlanmasında ise MAXQDA-2022 programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada elde edilen verilere göre, ebeveynler evde oynanan oyunların çocukların hayatında mutlaka olması gerektiğini, çocuğun başta zihinsel ve fiziksel gelişimini desteklemesinin yanında diğer gelişim alanlarını da desteklediğini ve çocuğa iletişim, özgüven, aile ve sosyal ilişkiler gibi alanlarda birçok olumlu katkı sağladığı ve çocuğu geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar: Covid-19 salgını döneminde ebeveyn ile çocuğun oyun oynayarak geçirdiği süre arttıkça birbirlerini yakından tanıdıkları, nasıl bir ilişki içinde oldukları ve bu ilişkinin olması gerektiği seyir hakkında bilgi edindikleri ve hem çocuğun hem de ebeveynlerin birçok konuda farkındalık kazandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The research was carried out to examine the views of parents about the games played at home during the Covid-19 epidemic. Method: In the study, a case study model was used from qualitative research models. The demographic information of the participants was obtained by using the personal information form prepared by the researcher. The participants in the study consisted of the parents of 10 preschool children, who were determined by the typical case sampling method, one of the purposeful sampling methods, among the parents of pre-school students in the province of Erzurum in 2020-2021. In the research, an interview form consisting of 9 questions was applied in order to examination of parent views on games played at home during the Covid-19 epidemic. The researcher recorded the interview during the interview and transferred the answers to the interview form. Descriptive analysis was used to analyze the data. The MAXQDA-2022 program was used to encode the data. Findings: According to the data obtained in the research, it has been concluded that the games played at home by the parents should definitely be in the children's lives, that they support the child's mental and physical development, as well as support other developmental areas, and make many positive contributions to the child in areas such as communication, self-confidence, family and social relations, and improve the child. Conclusions: During the Covid-19 epidemic, as the time spent by the parent and child playing games increased, it was concluded that they got to know each other closely, what kind of relationship they were in and how this relationship should be, and that both the child and the parents gained awareness on many issues.